9.9 C
Botoșani
miercuri, 24 aprilie 2024

Blocaj total după majorările în bătaie de joc din învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi şi ameninţă cu proteste şi grevă

protest profesori rtv

Ordonanţa privind creşterile salariale ale bugetarilor sunt considerate o batjocură de cei din Educaţie. Profesorii spn că măririle salariale sunt de-a dreptul umilitoare şi, revoltaţi, ameninţă cu proteste dure. Zeci de mii de elevi riscă să nu poată susține examenele naționale.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor. Aceasta elimină, potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, inechităţile din sistem. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017. Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei. De prevederile ordonanţei vor beneficia peste 650.000 de persoane din administrația publică centrală.

Cei mai norocoşi sunt cei din sănătate, însă printre cei mai vitregiţi sunt profesorii. Majorarea pentru ei este de maximum 10 %  şi din păcate o parte o să fie aplicată din luna august şi o altă parte în decembrie, 2017. Potrivit România TV, sindicatele vor să se întâlnească şi iau în calcul să blocheze examenele naţionale.

„Sunt diverse categorii de cadre didactice care vor primi 0,5%. Vă daţi seama câţi bani primesc aceşti oameni. Aşa cum s-a exprimat şi preşedintele, am avut ghinion când am ales această carieră didactică. El nu a avut ghinion. El a avut alte preocupări şi şi-a rotunjit veniturile. Noi cei din învăţământ, fiind domeniu bugetar… iată modul în care Guvernul tratează acest lucru, deşi este un domeniu de interes naţional. Deşi noi am dus 15.000 de oameni în Bucureşti, rezultatul a fost acelaşi pentru Guvern. Nu i-a interesat! Au dat această Ordonanţă care nu reglează nimic. A ieşit ministrul Muncii care a spus că aduce nişte corecţii în sistem. Când le aduce, în 2018? Singura noastră dorinţă a fost ca această Ordonanţă să intre în vigoare odată pentru toţi bugetarii”, a declarat Constantin Rada, secretarul general al FSLI Dolj.

Citeste mai mult pe RTV.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA