0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

BĂTAIE DE JOC. Ecologiştii au vrut să planteze gratuit 2800 de copaci în municipiu dar nu au fost lăsaţi de PRIMĂRIA BOTOŞANI

paulowniatamentosa

Înaintea alegerilor europarlamentare de anul trecut, liderii Filialei Judeţene a Partidului Ecologist Român au anunţat că vor planta câte un copac pentru fiecare vot obţinut. Au aplicat aceeaşi strategie şi la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. În total au obţinut puţin peste 2800 de voturi ceea ce ar fi însemnat circa 2800 de copaci plantaţi în municipiul Botoşani.

După alegerile europarlamentare, liderii PER Botoşani au mers la primărie pentru a solicita o autorizaţie în vederea plantării a 1400 de copaci, în zona Cornişa, mai exact în spatele cimitirului Pacea. Au depus o cerere şi au avut o discuţie cu primarul Ovidiu Portariuc. Reacţia edilului a fost una incredibilă iar ulterior primăria municipiului nu a mai răspuns în niciun fel solicitării.

„Noi vom planta copacii. Nu ne oprim din cauza unei autorizaţii pe care nu o primim. Avem inclusiv trei propuneri de la persoane fizice care au teren. După alegerile europarlamentare, am depus la primăria Botoşani o cerere prin care am solicitat o autorizaţie. Eram de faţă eu, domnul Costea şi domnul primar, în birou la dumnealui. Întrebarea domnului primar a fost: este o iniţiativă partid – partid sau partid – administraţie locală? Noi am spus că este o iniţiativă partid – administraţie locală. Primăria nici măcar nu ne-a răspuns. Puteau să spună: nu vă aprobăm. Din mai 2014 şi până în prezent nu am primit nici măcar un răspuns”, ne-a spus Marian Jurgiu, preşedintele Filialei PER Botoşani.

Ecologiştii botoşăneni spun că deja au plătit achiziţionarea a 1404 copaci din specia Paulownia Tomentosa.

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei provine din familia de plante Paulowniaceae de origine asiatică, nativă din China, dar cultivată masiv şi în Vietnam, Japonia şi Koreea.

Original, denumirea sa a fost de Pavlovnia, în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica ţarului Paul I al Rusiei. Din acest motiv mai este numit şi “Copacul Printesei”.

Potrivit site-ului Paulowniadevelopment.ro, Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei este un copac foios ce poate atinge o înălţime de 30m la maturitate, cu frunze mari în formă de inimă şi un diametru în secţiune de până la 80 cm. Florile apar primăvara, având o corolă mov tubulară, iar fructul este o capsulă uscată, maro conţinând mii de seminţe.
Trunchiul principal este vertical având ramuri care cresc sub un unghi de 45-60 grade faţă de tulpină, iar laţimea coroanei bogate poate ajunge la peste 8m. Lemnul său este de culoare deschisă, cu o granulaţie fină şi foarte uşor, rezistent la contorsionare.
Este recunoscut mondial datorită creşterii sale rapide, de aproximativ 4-5 m pe an, dar şi datorită faptului că se regenerează din propria tulpină, după fiecare tăiere un nou vlăstar luând locul trunchiului tăiat.

Un alt avantaj al copacului Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei îl reprezintă rezistenţa sa la temperaturi scăzute de până la -30 grade dar şi la temperaturi ridicate de +45 grade. Este singura specie de Paulownia care rezistă la diferenţe atât de mari de temperatura de la un sezon la altul, acesta este şi motivul pentru care specialiştii noştri nu recomandă plantarea altor specii de Paulownia în România.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA