Ceea ce se întâmplă pe strada Primăverii este ceva incredibil. S-a distrus un sens de circulaţie iar constructorul şi executivul primăriei se contrazic în declaraţii. De mai bine de o lună de zile, mii de botoşăneni îşi distrug maşinile pe una din principalele străzi ale municipiului în timp ce autorităţile şi constructorul le oferă explicaţii.
În cursul anului trecut, primăria municipiului Botoşani a scos la licitaţie execuţia străzii Primăverii, una din cele mai importante artere ale oraşului. Licitaţia a fost câştigat de firma Victor Construct. S-a lucrat o perioadă scurtă de timp la trotuare după care a venit iarna şi s-a stopat totul.
Toată lumea se aştepta ca în primăvară să înceapă lucrările iar în această toamnă să fie finalizată strada chiar dacă termenul de execuţie era de doi ani. După tot felul de amânări, în urmă cu o lună, muncitorii firmei Victor Construct au început să decoperteze strada şi să o pregătească asfaltare.
Au început de la intersecţia cu strada Sucevei şi au decopertat până la intersecţia cu strada Mihail Kogălniceanu. Logic ar fi fost ca în două-trei zile de la decopertare să înceapă asfaltare. Nu s-a întâmplat acest lucru. Victor Mihalachi, patronul firmei Victor Construct a invocat tot felul de probleme legate de proiectare.
Pe data de 31 iulie, omul de afaceri declara: „Sunt nişte neconcordanţe în proiect care nu au fost prinse. Eu vreau să lucrez. Am maşini de frezat, am pornit. La linia de tramvai nu este clar, se clatină. Ei trebuie să trimită o echipă de la primărie şi de la proiectare şi să ne punem de acord. Cum fac intrarea în bloc, cum fac intrarea la parcare. Oamenii sunt revoltaţi. Eu torn asfaltul, oamenii nu au unde parca maşinile, nu pot intra în bloc. Eu respect total proiectul şi beneficiarul dar să vină şi să clarificăm lucrurile. Le-am făcut adreseze, i-am chemat la discuţii dar nu ai cu cine vorbi”.
„Victor nu are oameni pregătiţi pentru genul ăsta de lucrări”
L-am contactat pe proiectant pentru a afla şi punctul acestuia de vedere cu privire la neconcordanţele dintre proiect şi ceea ce este în teren. Proiectatul ne-a precizat că problema ţine exclusiv de constructor şi că firma omului de afaceri Victor Mihalachi nu are niciun specialist în drumuri.
„El nu e capabil să facă lucrări, pe un domeniul pe care nu îl ştie. El are contract în asociere cu o firmă care îi face asfaltul. El nu e capabil să rezolve partea de pregătire a străzii ca să vină şi să toarne ăla asfatul. Indivizii ăştia nu sunt pregătiţi pe capitolul străzi. Nu au măcar un specialist în drumuri care să înţeleagă proiectul şi să-l aplice. Din tot ce am dat noi în în proiect ei au făcut varză. Este simplă lucrare de reabilitare a unei străzi prin schimbarea îmbrăcăminţii. Se scoate asfaltul vechi şi se toarnă alt asfalt. De peste 20 de ani lucrez şi nu am avut probleme cu nicio firmă. Victor nu are oameni pregătiţi pentru genul ăsta de lucrări”, ne-a declarat Romulus Eram.
La sfârşitul săptămânii trecute am avut o nouă discuţie cu Victor Mihalachi iar acesta ne-a spus că problemele nu s-au rezolvat. Ba mai mult, el a precizat că primăria nu are banii şi că el nu poate lucra în aceste condiţii.
Am încercat să obţinem şi un punct de vedere oficial de la primăria municipiului pentru a vedea dacă sunt banii alocaţi şi ce soluţie există pentru deblocarea situaţiei. Primarul Ovidiu Portariuc a dat asigurări că nu sunt niciun fel de probleme cu bani şi i-a solicitat omului de afaceri Victor Mihalachi să finalizeze cât mai repede investiţia.
„Nu e o problemă legată de finanţare. Este o problemă legată de factorii implicaţi, de diriginte de şantier, proiectant, constructor şi găsirea unor soluţii pentru dificultăţile tehnice care apar în asemenea proiect. Acum se lucrează la ridicarea gurilor de scurgere, la trotuare în zona buclei de întoarcere a tramvaiului, montarea pavelelor lângă şinele de tramvai. Nu se înaintează în ritmul în care mi-aş dori eu sau cetăţenii din Botoşani. Este o lucrare cu grad de dificultate tehnică destul de ridicat. Eu le-am cerut să urgenteze lucrările. Nu a fost niciodată problema de finanţare”, a spus primarul Ovidiu Portariuc care a adăugat:
„Toate aceste termene şi soluţii tehnice sunt fundamentate de către proiectant. Nu e cineva din primărie care să impună acest lucru. Proiectantul avansează termenul de execuţie. Noi nu facem decât să operăm licitaţie”.
Am încercat să-l contactăm din nou pe omul de afaceri Victor Construct pentru a afla când vor intra lucrurile în normal şi când se asfalta strada Primăverii. Din păcate, Victor Mihalachi nu a putut fi contactat.
Cert este că până se vor clarifica lucrurile, şoferii îşi vor distruge maşinile pe strada Primăverii şi vor trebui să plătească sute sau mii de lei pentru reparaţii. Acest lucru nu pare să intereseze pe nimeni deoarece nu suntem în SUA, Germania sau Anglia unde proprietarii maşinilor dau în judecată administratorul drumului sau constructorul în cazul în care ajung cu maşina în service. Interesant este de văzut ce va face şi Poliţia Rutieră. La cum arată strada Primăverii în momentul de faţă, există riscul producerii unor accidente.