Staţiunea de Cercetare Popăuţi a scăpat luna aceasta de datoriile istorice pe care le avea iar de anul viitor se vor realiza o serie de investiţii majore. Reprezentanţii staţiunii spun că deja au început să pregătească o serie de proiecte şi se încearcă obţinerea unor finanţări atât guvernamentale cât şi europene.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a decis anul acesta să salveze Staţiunea de Cercetare Popăuţi de la faliment. Au fost alocaţi banii necesari pentru achitarea datoriilor şi există promisiunea că pentru 2018 vor veni fonduri în vederea modernizării acestei staţiuni din judeţul Botoşani. În acelaşi timp, Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, susţine că încearcă atragerea unor fonduri europene care ar permite investiţii majore în următorii ani.
“Planul de investiţii este de 5,8 milioane de lei, pe chestiuni urgente. Acest plan de investiţii l-am înaintat Ministerului Agriculturii. Noi mai gândim un proiect de dezvoltare, de aproximativ trei milioane de euro. Vrem să-l facem într-un parteneriat cu Staţiunea Dancu Iaşi. De asemenea, încercăm şi un proiect transfrontalier. În condiţiile în care nu mai avem datorii, suntem eligibili pentru a atrage o finanţare europeană. În primul rând, ne dorim achizia de utilaje. Mă interesează un tractor de 360 cai putere cu toată gama de utilaje pentru a putea lucra cele 800 de hectare arabile. Ne propunem modernizarea grajdurilor pentru că nu s-a mai făcut nimic de la construcţia lor”, ne-a spus Ionică Nechifor.
În plus, directorul Staţiunii Popăuţi spune că începând din 2018 va creşte efectivul de animale şi se va pune accent pe formarea unor linii de carne şi lapte care să prezinte interes pentru crescătorii de oi karakul.
“Vrem să realizăm câteva proiecte cu impact în domeniul privat. A fost o gândire a mea din 2013 dar nu a existat finanţare. Este vorba de formarea celor două linii de lapte şi carne, folosindu-ne de reforma rasei Karakul de Botoşani. Vrem să creştem efectivul de animale. E mai greu la început, volumul de muncă va fi mare, personalul este limitat. Am scos la concurs mai multe posturi, secretar ştiinţific, şef contabil, ciobani, tractorişti. Încerc să am personalul conform organigramei şi să producem mai mult pe baza experimental vegetală şi baza experimental zootehnică”, a adăugat Ionică Nechifor.