22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Au investit într-un sistem modern de încălzire și deja se văd rezultatele: “Iarna trecută am făcut o economie de 30-40%”

Experimentul autorităților locale din comuna Pomârla a dat rezultate. Pompele de căldură montate la școlile din comună au redus cheltuielile privind încălzirea cu aproximativ 30-40% iar în iarna viitoare se va ajunge la 50%.

Deși au o suprafață mare de pădure pe teritoriul comunei, primarul Dumitru Chelariu și echipa de proiecte din cadrul Primăriei Pomârla au ales o variantă, mai puțin folosită în România, pentru încălzirea unităților de învățământ. Este vorba de pompele de căldură. Un sistem de încălzire mai costisitor decât centralele clasice dar care are o durată de funcționare mult mai mare, este mai ușor de utilizat iar investiția se amortizează în timp.

“Iarna trecută am făcut o economie de 30-40%. Până începe să funcționeze normal sistemul, până se stabilizează parametrii, consumul este puțin mai ridicat. Cu toate acestea, am scăzut cheltuielile cu 30-40% față de iarna precedentă. Asta înseamnă aproximativ 1000 de lei pe lună. În schimb, confortul termic al elevilor a fost extraordinar. Nu există termen de comparație. Soluțiile alese de noi sunt dintre cele mai moderne și pot să afirm că avem școli cum nu există în județul Botoșani, la nivelul acesta de echipamente privind utilitățile. Este comparabil cu școlile din Uniunea Europeană. Pasul următor înseamnă realizarea dotărilor în fiecare unitate de învățământ din comună cu echipamente moderne”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Între timp, în școlile din comuna Pomârla s-a început și montarea unor sisteme de ventilație cu recuperare de căldură iar următorul pas va fi instalarea a de panouri solare care vor reduce și mai mult costurile privind încălzirea.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA