12.9 C
Botoșani
vineri, 24 martie 2023

Au investit 6,5 milioane de lei într-un liceu modern dar nu îl pot deschide din cauza unui racord electric care costă cât tot bugetul comunei

Într-o “Românie normală” și o “Românie educată”, un liceu modern, cu toate dotările necesare, nu poate fi utilizat din cauza unui racord electric care costă cât tot bugetul comunei.  

În urmă cu mai mulți ani, Primăria Pomârla a obținut o finanțare în valoare de 6,5 milioane lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru reabilitarea Liceului Teoretic Anastasie Bașotă. Este vorba de primul institut cu grad liceal la sat din România, construit în 1879 din banii lăsați moștenire de boierul Anastasie Bașotă.

Primarul Dumitru Chelariu spune că lucrările sunt finalizate, s-au montat pompele de căldură, au fost dotate clasele și laboratoarele dar inaugurarea nu se poate face deoarece ar trebui un transformator electric care costă cât tot bugetul comunei în 2023. Autoritățile locale au două variante, fie găsesc banii și cumpără transformatorul, fie așteaptă câțiva ani până când va face E.ON investiția.

“Am făcut un liceu frumos, condiții foarte bune, instalații noi, acoperiș, pompe de căldură, inclusiv pavajul exterior. Am cerut putere electrică pentru că avem pompele de căldură, cabinetele de informatică… E.ON nu poate asigura această putere prin transformatoarele existente și trebuie un alt transformator. Acel transformator mă costă cât toate veniturile comunei pe un an. Tot ce adun taxe și impozite ar trebui să le cheltuiesc pe un transformator care costă aproape 600.000 lei. Un transformator pe care ulterior trebuie să-l predau către E.ON. Fac lucrarea pe banii mei, o predau și apoi ei încasează. Ca să facă ei investiția, ar trebui să stau vreo trei ani. Sunt lucruri anapoda în țara asta”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA