8.7 C
Botoșani
joi, 23 martie 2023

Atenţie mare la alimentaţia bebeluşilor! Mai mulţi sugari din Botoşani au ajuns la spital intoxicaţi cu nitriţi

spital pediatrie

Situatie ingrijoratoare la Botosani. Anual, mai multi  bebelusi din mediul rural se imbolnavesc de „boala albastra”. Micutii ajung la spital cu acest diagnostic, dupa ce parintii le dau apa din fantana, cu nitrati si nitriti.

In  2016, in judetul Botosani s-au inregistrat sase astfel de cazuri, din care trei au fost copii de o luna, doua cazuri la copii de patru luni si un caz la un copil de trei luni. In 2017 s-a inregistrat un singur caz la un copil de patru luni. Evolutia a fost una buna.

„Specialistii recomanda consumul de apa potabila din surse de apa testate. Majoritatea copiilorcare au ajuns in spital cu intoxicatie de nitriti provin din mediul rural si au ajuns in aceasta situatie dupa ce au consumat apa din surse netestate, din fantani”, a declarat Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Apa din fantani poate fi extrem de periculoasa, daca nu chiar fatala pentru bebelusi. Motivul: nitritii, niste substante rezultate in urma descompunerii in apa a nitratilor.

Cresterea concentratiei de nitrati in apa este cauzata de lipsa de igiena. De aceea, mamicile nu trebuie sa  foloseasca apa din fantana la prepararea laptelului praf pentru copii.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA