Pe etichetă scrie mare brânză și nu mai stai să citești și literele mărunte de sub numele produsului. Dacă ai face asta ai descoperi cu stupoare că mănânci orice altceva numai brânză nu. Când a gustat dintr-o felie de așa-zisă brânză, un vechi producător român de brânzeturi a spus: brânza asta nu a văzut laptele!
Dacă nu a văzut laptele din ce e fabricată? Ne deschide ochii un fermier român, producătorul unui brand cunoscut de brânzeturi care a depășit demult granițele țării.
„Poate fi fabricată din ulei de palmier, ulei de cocos, proteine din lapte. Dar nu lapte! Nu poți să spui că e falsificată. Dar e frumos să știi ce mănânci, că nu e brânză și nu ar trebui să scrie brânză pe etichetă“, spune fermierul Marius Bîcu.
Clientul de la noi însă nu gândește asemeni spaniolului, italianului, francezului, românul nu are gustul educat și se orientează spre ce e mai ieftin. Fără să știe de cele mai multe ori ce mănâncă. Așa devine o concurență serioasă așa-zisa brânză care, de cele mai multe ori, este importată prin diverse filiere obscure.
E o concurență mare pentru că e foarte ieftină. Chiar dacă ar fi ilegală, s-ar vinde atâta timp cât există cineva care vrea să o cumpere.
Alegem de pe raft la întâmplare, ne expunem unor riscuri. La ce să fim atenți când cumpărăm o brânză?
Trebuie să citești toată eticheta dacă vrei să alegi corect de pe raft. Dacă vrei o brânză ar fi bine să fie din lapte, să nu conțină grăsimi vegetale. Trebuie să fii atent să fie produsă într-o unitate verificată sanitar-veterinar, să fie trecută țara de origine și un număr de autorizare care s-ar putea să nu-ți spună nimic, dar care te trimite spre fabrica din care provine. Dacă vrei să mănânci sănătos trebuie să mergi spre originea produsului.
Cum se fabrică brânza autentică? În primul rând, într-o fermă adevărată!
„Nu degresăm laptele și avem mare grijă ca acest brand să fie premium, să respecte rețetele vechi. Prețul este mai mare, dar pe ambalaje am semnat cu numele meu garanția calității“.
Citeşte mai mult pe Agroinfo.ro