Astăzi ora 19.00: Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani prezintă spectacolul “Bani din cer”

0
585

teatru bani din cer

Teatrul Mihai Eminescu Botoşani a programat pentru astăzi, la Casa Tineretului, spectacolul “BANI DIN CER”, de Ray Cooney. Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilache, scenografia: Mihai Pastramagiu, distribuţia: Daniela Bucătaru, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Gheorghe Frunză, Petronela Chiribuţă, Vlad Volf, Vali Popa, Petruţ Butuman.

Dialog cu regizorul Alexandru Vasilache
– După “O noapte nebună”, iată un spectacol construit cam după acelaşi calapod…
– Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi “Bani din cer” nu face excepţie de la “regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!
– Ray Cooney dramaturgul are, deja, un “stil al casei” în ce priveşte construcţia textului…
– Dacă vom aşeza alături şi “O noapte nebună”, vom vedea un mod de a construi intriga oarecum asemănător… sau este vorba de un număr de telefon identic sau de un apartament care se confundă cu altul…
– … iar în acest rând se încurcă… banii!
– Personajului principal “îi cade din cer” un mare noroc – o sumă enormă de bani. Şi apoi apar întrebările: ce să faci cu o sumă de bani atât de mare? Cum să gestionezi corect aceşti bani? Care sunt… ispitele care se ivesc? Care sunt primii paşi de făcut în momentul în care ai atât de mulţi bani?
Orice situaţie de acest fel – când capeţi – surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, de reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani