25.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Astăzi începe recensământul populației și locuințelor

14 martie este prima zi a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), cea mai amplă anchetă statistică ce se derulează o dată la 10 ani. Recensământul marchează o premieră în istoria acestor cercetări statistice: este primul care se desfăşoară integral digitalizat, chestionarele pe hârtie fiind înlocuite cu o platformă de autorecenzare precum şi cu un chestionar electronic accesibil de pe o aplicaţie aparţinând Institutului Naţional de Statistică.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor se va desfăşura în două etape. Prima, cuprinsă între 14 martie şi 15 mai, presupune autorecenzarea cetăţenilor- români sau străini, dar cu reşedinţa obişnuită în România, precum şi autorecenzarea asistată, proces prin care românii care nu deţin dispozitive de tip computer, tabletă sau smartphone ori nu deţin cunoştinţele necesare, pot fi sprijiniţi de un recenzor aflat într-un punct fix să se autorecenzeze. 

www.recensamantromania.ro

Orice persoană se poate autorecenza în doi pași:

  1. Se accesează platforma de autorecenzare și se completează formularul de pre-înregistrare pentru persoana respectivă și pentru membrii gospodăriei/ familiei din care face parte;
  2. Persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa de email indicată, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ precum şi unul pentru locuinţa ce reprezintă reşedinţa obişnuită; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” iar chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora 00:00 din ziua de 1 decembrie 2021. La recensământ se înregistrează copiii născuţi anterior acestei date, dar şi persoanele care au decedat după 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea asistată (ARA)

În municipiul Botoşani, cele 14 posturi ARA sunt amplasate în zone intens circulate- A.P.I.A./ Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Botoșani, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (Uvertura Mall), Direcția de Dezvoltare Locală, Patrimoniu, Strategii (Casa Cărţii), A.J.P.I.S.(Direcţia Muncii), Direcţia de Asistenţă Socială (lângă Biserica Uspenia), Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor, Direcţia Taxe şi Impozite Locale, Piaţa Centrală şi Piaţa Viilor, Botoșani Shopping Center (Hypermarketul Carrefour), Magazinul Brico Dépôt dar şi la Primăria Municipiului Botoşani..

În municipiul Dorohoi, recenzorii ARA vor putea asista persoanele care doresc să se autorecenzeze la Direcţia de Asistenţă Socială, Directia Impozite și Taxe Locale precum şi la sediul Primăriei.

Astfel, recenzorii ARA vor ajuta botoşănenii să se autorecenzeze, cu ajutorul tabletelor pe care le gestionează. În cazul în care o persoană nu deţine cunoştinţele necesare completării chestionarului, recenzorul ARA o va asista.

Recensământul în teren

După etapa autorecenzării, persoanele şi locuinţele care nu au fost înregistrate la RPL vor fi vizitate de recenzorii de teren, în cea de-a doua etapă a RPL, în perioada 16 mai- 17 iulie.

Judeţul a fost împărţit în 342 de sectoare cu o medie de aproximativ 500 de locuinţe şi va fi deservit de tot atâţia recenzori de teren, care vor avea pe tablete hărţile cu locuinţele de recenzat.

Instruirea recenzorilor

În perioada 23 februarie – 10 martie, echipa RPL din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică a susţinut sesiuni de instruire interactivă a personalului de recensământ în nouă centre zonale din judeţ. Statisticienii vor asigura recenzorilor suport metodologic şi tehnic, pe parcursul celor patru luni în care se desfăşoară recensământul.

Comunicat de presă

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA