20.1 C
Botoșani
joi, 25 iulie 2024

Asistenţii medicali de la Mavromati pot lucra până la 65 de ani

banicioiu spital

Cei 74 de asistenţi medicali pensionaţi în primă fază de la Spitalul Mavromati pot fi păstraţi de unitatea spitalicească până la împlinirea de către aceştia a vârstei de 65 de ani.

În urma unor clarificări solicitate de Instituţia Prefectului Ministerului Sănătăţii, George Diga, secretarul general, a răspuns prefectului explicând că ministerul susţine „menţinerea în activitate a asistenţilor medicali pentru a nu fi perturbată activitatea medicală din cadrul unităţilor sanitare”. În detaliu, documentul precizează că „ulterior  apariţiei OUG nr. 23 din 2014 de modificare şi completare a legii (…) privind reforma în domeniul sănătăţii, asistenţii medicali îşi pot desfăşura activitatea în baza art 22 alin. (4) din OUG 144/2008 până la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.”

Demersurile făcute de Prefectură pentru clarificarea situaţiei celor 74 de asistenţi au demarat după discuţiile purtate de prefectul judeţului cu reprezentanţii sindicatului SANITAS. Octavian Dumitru, liderul structurii sindicale a atras atenţia în acel cadru că pensionarea unui număr atât de mare de asistenţi va afecta mult calitatea actului medical oferit de spitalul judeţean.

Asistenţii medicali au fost pensionaţi în aprilie, acest an, pe baza unor prevederi legale ce stipulau vârsta de 60 de ani ca limită pentru pensionare. Aceştia au fost ulterior reangajaţi, însă pe perioadă determinată, până la ocuparea posturilor prin concurs. În lumina noilor precizări trimise de minister, asistenţii medicali vor putea lucra în continuare, ieşirea acestora din sistem urmând să se facă  treptat, la împlinirea celor 65 de ani. Se va permite astfel angajarea în etape a unor asistenţi tineri, care vor putea acumula experienţă fără a perturba activitatea medicală.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA