24.6 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Aproape 9000 de misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2017

Aproape 590 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.949 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9399 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 26 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 530 incendii, 5.996intervenţii SMURD și 2.319 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, transport apă, etc.).

În 554 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 29 persoane, dintre care 10 au decedat în urma unor incendii.

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

În 2017, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 530 de incendii din care 96 de vegetație uscată, cu 3,5% mai multe decât în anul precedent (512 incendii în 2016).

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (117 incendii); instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (98 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (60 incendii); acțiune intenționată (35 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (30 incendii); fumat în locuri nepermise (28 incendii); cenușa, jar scântei (28 incendii); alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, căldură solară – 16 incendii), jocul copiilor cu focul (15 incendii); autoaprindere, defecțiuni tehnice de exploatare (6 incendii).

213 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 46.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 4.000.000 de lei.

Cele mai multe incendii (85,5%) s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti.

S.M.U.R.D.

Anul trecut, 5.949 de botoşăneni, dintre care 195  copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 17 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 817 de persoane, dintre care 24 copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştinţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.

Din păcate, au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 80 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani

Peste 1189 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 867 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. O parte dintre deficiențe au fost înlăturate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 714 sancțiuni contravenționale dintre care 112 amenzi în cuantum de 103.200 lei.

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă și fumatul în locuri nepermise.

În 2017, s-au desfăşurat  peste 900 de activităţi de pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei (convocări, instruiri, puncte de informare preventivă, antrenamente de specialitate la localităţi, activităţi de informare derulate în cadrul campaniilor naţionale, la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, activităţi cu cercurile de elevi, exerciţii de evacuare în caz de incendiu/cutremur în unităţile de învăţământ).

La acţiunile enumerate anterior au participat aproximativ 18.000 de elevi, cadre didactice, dar şi simpli cetăţeni.

În perioada analizată, au fost emise 149 avize de securitate la incendiu, 19 acorduri pentru jocuri de artificii, dar şi 63 de autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

De asemenea, au fost emise 40 de avize pentru transportul deşeurilor periculoase.

În 2017, au fost recepţionate 30 de obiective la care au fost efectuate lucrări de investiţii/modernizare şi s-au executat 91 de controale tehnice de specialitate la obiective aflate în investiţii.

Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 56 petiţii şi sesizări în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege și au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA