0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

Aproape 180 de copii au ajuns la spital cu dependenţă de calculator

spital psihiatrie (9)

Oricat de util si actual, calculatorul poate dauna grav sanatatii. Tot mai multi copii din Botosani care ajung in spital cu tulburari psihice sunt dependenti de computer si au nevoie de ingrijire. Numai anul aceasta, aproape 180 de minori prinsi in capcana jocurilor pe computer si a navigarii pe internet au avut nevoie de ajutorul specialistilor.

Acestua vin in sectia de psihiatrie pediatrica cu stari nervoase, anxietate sau depresie si au nevoie urgenta de consiliere si tratament medicamentos.Mai grav este ca unii dintre ei derapeaza din lumea reala si ajung direct la psihiatru.Medicii povestesc ca, in ultima vreme, varsta pacientilor care le-au trecut pragul a scazut de la cea scolara, la cea de gradinita.

„Avem in sectia noastra copii cu tulburari de comportament din cauza dependentei de calculator. Grav este ca minorii prefera sa se joace pe calculator, pe telefon, in loc sa citeasca o carte. Am facut un astfel de experiment cu cei mici, dar si cu adolescenti si au spus ca nu le place lectura. Ei vor sa stea cat mai mult pe internet, sa vorbeasca la telefon si ajund sa fie dependenti si atunci au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Laura Jijie, medic primar sectia de psihiatrie pediatrica.

Specialistii sustin ca rolul parintilor este unul extrem de important si le recomanda adultilor sa le ofere celor mici alternative cum ar fi sportul, muzica sau dansul.  De altfel, minorii ajung sa fie dependenti de calculator si din cauza retelelor de socializare.

„Dependenta de calculator poate duce la sedentarism, dezvoltarea obezitatii, ca sa nu mai vorbim de felul in care afecteaza emotional copilul, adolescentul. Cei mai multi pozeaza in ceea ce nu sunt si desi au 7.000 de prieteni pe facebook, in realitate atunci cand intampina o greutate, cand au nevoie de sprijin real nu au cu cine sa vorbeasca”, a declarat Anca Larionesei, psiholog.

In plus, de foarte multe ori, dependenta de calculator favorizeaza anchilozarea spatelui, durerile de cap, durerile de spate, ametelile, pozitia incorecta a spatelui si deformarea coloanei vertebrale, spun medicii.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA