Petru Gheaţău, antrenorul care a înfiinţat prima secţie de lupte din Botoşani, a fost condus astăzi pe ultimul drum. Foşti sportivi, antrenori şi oameni care l-au cunoscut pe “MAESTRUL GHEAŢĂU” au venit astăzi la cimitirul Pacea pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Petru Gheaţău s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 74 de ani. Aproape toată viaţa şi-a dedicat-o luptelor, la început ca sportiv şi apoi ca antrenor. În 1968 a venit de la Rădăuţi la Botoşani şi a înfiinţat prima secţie de lupte greco-romane, sub denumirea Asociaţia Sportivă Avântul. Cinci ani mai târziu a înfiinţat secţia de lupte de la Clubul Sportiv Botoşani unde a lucrat până în urmă cu aproximativ cinci ani.
În cei peste 40 de ani de antrenorat, Petru Gheaţău a format sute de sportivi care au adus medalii Botoşaniului dar mai important, “a format caractere şi oameni adevăraţi”
O parte dintre foştii lui elevi, astăzi antrenori, poliţişti sau oameni de afaceri, au venit astăzi să-i aducă un ultim omagiu.
Victor Baciu, antrenor LPS Botoşani şi antrenor la lotul naţional de cadeţi: “Maestrul Gheaţău este o istorie. Dacă stai să te gândeşti ce a rămas în urma lui, câţi prieteni a avut ca antrenor şi câte cunoştinţe a avut, nu poţi să-i ţii minte pe toţi. În primul rând a fost un om, un exemplu de corectitudine. I-am fost elev, apoi am fost colegi. Ne-am respectat şi l-am respectat pentru ceea ce a făcut pentru luptele botoşănene. A fost un om drept şi tot timpul era un perfecţionist, lucru pe care îl cerea şi de la noi. Îmi aduc aminte că la o competiţie am făcut şi arbitrajul. O decizie nu i-a plăcut lui. I-am spus: am greşit. El mi-a spus: Dacă ştii că greşeşti, nu te băga. De atunci nu am mai vrut să fiu şi antrenor şi arbitru. El spunea: dacă nu stăpâneşti bine un lucru, să nu-l faci. Pentru mine a fost un motto în viaţă şi nu am mai făcut ceea ce nu stăpânesc foarte bine”
Mihai Drescanu, profesor, primul botoşănean cooptat în lotul naţional de lupte: “A fost cel care a adus un sport în judeţul nostru, în 1968. Eram elev în clasa a IX-a, am fost cooptat de maestrul Gheaţău la secţia de lupte de la Şcoala Profesională de Mecanici Agricoli. Se numea Asociaţia Sportivă Avântul. A făcut foarte multă educaţie, a strâns în jurul lui toţi sportivii care au practicat luptele, îi vedem şi aici. Asta înseamnă că noi am fost o familie şi încă suntem o familie. Luptele au fost ca un brand pentru Botoşani, unul dintre sporturile care au fost într-o continuă ascensiune”
Ionică Asaftei, antrenor lupte CS Botoşani: “Maestrul Gheaţău a fost omul care mi-a îndrumat paşii spre marea performanţă. Am venit în 1980 de la Clubul Sportiv Şcolar la Clubul Sportiv Botoşani. Pentru mine a fost ca un tată, a fost un om deosebit. El a trăit pentru lupte şi nu a trăit din lupte. Întreaga viaţă şi-a dedicate-o luptelor, sport pe care l-a practicat la Rădăuţi şi l-a continuat ca antrenor la CS Botoşani unde a crescut zeci sau chiar sute de campioni. A format adevăraţi oameni, a format şi a şlefuit caractere, a promovat sportivi în loturile naţionale. În 1982, am participat cu lotul României la Campionatul Mondial. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i fie ţărâna uşoară”
Andrei Amos, director adjunct CS Botoşani: “Petru Gheaţău a fost un idol pentru mulţi dintre sportivii Clubului Sportiv Botoşani. A fost un formator de antrenori. Majoritatea antrenorilor de lupte greco-romane din Botoşani i-au fost elevi. A fost cel care a implementat acest stil de lupte în Botoşani. A adus onoare Clubului Sportiv Botoşani. A fost un om în adevăratul sens al cuvântului. Dumnezeu să-l ierte. Ne pare rău că a plecat dintre noi când încă mai avea ceva de spus în lumea sportului”.
Radu Anghel, inspector DJST Botoşani, fost luptător: “Mă uitam că mulţi recunosc că s-au realizat în viaţă datorită maestrului Gheaţău. Cineva spunea că în prima deplasare, fiind de la ţară, nu ştia să ţină furculiţa şi lingura şi a fost învăţat de maestrul Gheţău. A fost primul antrenor de lupte din Botoşani, el a fost cel care a pus bazele acestui sport. I-am fost elev, am făcut parte din echipa de divizia A. Dumnezeu să-l ierte”.