Autoritățile sanitar veterinare au sacrificat în acest an 16 porci din gospodăriile în care au fost descoperite focarele de pestă porcină africană (PPA).
Este vorba despre cele șapte focare despistate la începutul acestui an în comuna Corni, autoritățile finalizând ancheta specifică în aceste cazuri. „Anul acesta au fost descoperite șapte gospodării cu focare de PPA din care au fost sacrificați în total 16 porci. Au primit despăgubiri proprietarii de animale din două gospodării, banii fiind acordați doar pentru trei porci. În schimb, pentru cei 13 porci din celelalte cinci gospodării nu s-a acordat nici o despăgubire, animalele fiind doar sacrificate. Au introdus animale care nu era identificate sau nu erau conform legii și nu au fost comunicate către medicul veterinar pentru a fi identificate și mișcarea anunțată. Pentru nerespectare legii, conform hotărârilor în vigoare nu se acordă sume de bani.” a spus Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Situația la nivelul județului este una destul de gravă, în primele zile ale acestui an fiind descoperite tot atâtea focare câte au fost identificate pe tot parcursul anului trecut.
Peste porcină africană nu afectează omul!
Virusul pestei porcine africane produce boala la porcul domestic și cel mistreț iar odată apărută în efectiv evoluează cu morbiditate și mortalitate de până la 100%. Nu există vaccin. Singura metodă eficientă ce s-a văzut și s-a mediatizat în teren este ucididerea întregului efectiv de animale, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. În acea exploatație, furajele, așternutul se distruge fiindcă virusul este foarte rezistent în mediul exterior.
ISTORIC Pesta Porcină Africană
În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor a transferat de pe continentul african pe cel european primul focar din Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. La noi, în 2018 primul focar a fost înregistrat la Satu Mare cu produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA iar apoi boala a apărut și a evoluat într-un mod exploziv în rezervația Delta dunării odată cu trecerea porcilor mistreți transfrontalier din Ungaria.