17.4 C
Botoșani
marți, 21 martie 2023

Analist economic: „60% din prețul benzinei și al motorinei înseamnă taxe și impozite datorate statului”

Litrul de motorină standard a trecut de 9 lei, iar în unele stații din marile orașe ajunge și la 9 lei și 17 bani. Benzina standard este încă sub 9 lei, anunță Europa FM.

Analistul economic Adrian Negrescu susține că statul poate interveni în preț, pentru că 60% din costul combustibilului e reprezentat de taxe și accize.

Marți, litrul de motorină standard la una dintre benzinăriile din nordul Capitalei era 8 lei și 99 de bani. Miercuri, prețul a urcat la 9 lei și 8 bani pe litru, asta înseamnă o creștere de 9 bani pe litru. Aceeași majorare a fost și la litrul de benzină standard care a ajuns la 8 lei și 49 de bani

Scumpiri la fel de mari sunt și în alte orașe din țară precum Brașov, Constanța și Timișoara, potrivit platformei monitorulprețurilor.info.

În acest moment, un singur mare lanț de stații de alimentare din țară mai are motorina standard sub pragul de 9 lei dar se apropie de această valoare.

„Măcar putem interveni pe zona de fiscalitate, să scazi TVA-ul de exemplu la factura la gaze și la nergie pentru populație poate fi o soluție. Să scazi costurile fiscale cu litrul de carburant pentru că noi cam 60% din prețul unui litru de carburant înseamnă taxe și impozite datorate statului”, susține analistul economic Adrian Negrescu, în emisiunea Piața Victoriei:

Scumpirile vin pe fondul evoluției cotațiilor la produsele petroliere, în creștere în ultimele săptămâni, mai ales după noul pachet de sancțiuni aprobat de Uniunea Europeană privind un embargo petrolier din Rusia cu anumite scutiri.

De la începutului lunii iunie, benzina și motorina standard s-au scumpit în medie cu 20 de bani.

Sursa: G4Media.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA