24.6 C
Botoșani
duminică, 14 aprilie 2024

ANAF a publicat un nou model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor

Proprietarii de locuințe vor trebui să se conformeze unor noi modificări în 2023. Impozitul crește cu 40%, iar un nou model de declarație pentru înregistrarea contractului de închiriere a fost publicat.

ANAF a publicat pe site-ul oficial modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior. Contractul trebuie realizat în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea acestuia.

Este important de știut faptul că documentul trebuie descărcat și deschis din folderul de „download” a computerului pentru a putea fi accesat. Totodată, pentru a putea fi încărcat în Spațiul Privat Virtual trebuie să fie validat, prin apăsarea butonului „Validare”. Majoritatea proprietarilor români aleg să nu descarce  sau să completeze cererea la ANAF, dar reprezentanții instituției au anunțat că anul acesta vor taxa extrem de dur propirietarii care dau în chirie locuința, fără să impoziteze venitul.

Tototdată, începând cu prima zi a lunii ianuarie 2023, persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei. Astfel, se va elimina deducerea de 40% acordată în prezent. Impozitul va crește la 40% penrtru proprietari începând cu veniturile pentru anul 2023. Din această cauză, românii s-au înghesuit la ghișee pentru a plăti impozitul, sperând că vor primi o reducere dacă vor plăti pentru tot anul.

Sursa: RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA