20.6 C
Botoșani
duminică, 14 aprilie 2024

ANAF a publicat modelul de declarație pentru românii care închiriază locuințe

De la 1 ianuarie a devenit obligatorie completarea unei noi declarații. Proprietarii pot depune documentul la Registratura ANAF, prin poștă sau online.

ANAF obligă proprietarii care închiriază locuințe să completeze un formular tipizat și să anexeze o fotocopie a contractului. Noile documente trebuie declarate în 30 de zile, iar pentru cele aflate deja în derulare, proprietarii au timp trei luni să trimită contractele la ANAF.

Documentele se adaugă declarației estimative de venituri, obținute prin chirie, care trebuie declarate până la 25 mai. Pentru cei care au terenuri în arendă sau închiriază camere și apartamente în scop turistic, nu trebuie să înregistreze contractele de închiriere.

ANAF urmărește să aibă o evidență clară a veniturilor obținute și declarate din chirii. Potrivit ANAF, numărul celor care declară venituri din cedarea de bunuri a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. Acum, potrivit legii sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei. În plus, tot de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum.

Noua declarație poate fi descărcată de aici.

Sursa: Antena3

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA