14.5 C
Botoșani
luni, 15 aprilie 2024

Amenzi mari pentru șoferii cu permisul expirat după ce s-a modificat Codul Rutier

Șoferii care încalcă legea noului Cod Rutier vor primi amenzi usturătoare în acest an dacă se vor urca la volan fără aibă la ei permisul de conducere. Sancțiunile ajung până la 1.160 de lei și pot fi însoțite de puncte de penalizare.

Mai exact, șoferii prinși care circulă cu mașina, deși au permisul auto expirat, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 lei.

Circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie o contravenție, care se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, conform articolului 101 din Codul Rutier. ci

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Concret, „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, scrie în Codul Rutier 2023.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei şi în acest an. 870 de lei reprezintă șase punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă opt puncte de amendă.

Citește mai mult pe RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA