0.6 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

Amenzi între 100 şi 300 de lei pentru botoşănenii care nu sortează deşeurile

urbanserv920(1)

Începând din această lună, botoşănenii care aruncă PET-urile, cartonul, sticla şi gunoiul menajer în aclaşi container, riscă sancţiuni. Conform noilor prevederi ale legii salabrităţii, colectarea deşeurilor se face selectiv iar cine nu respectă, riscă să fie amendat.


„Faţă de prevederile anterioare, acum este o prevedere obligatorie în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor atât de populaţie cât şi operatorul care colectează. Legea prevede două tipuri de colectare sau fracţie uscată şi fracţie umedă. Este o operaţiune care implică o resortare după colectare, în sensul separării deşeurilor de plastic, metal, sticlă, hârtie. Mai avem colectarea separată care se face direct de către populaţia municipiului şi un transport separat efectuat de operator. Asta înseamnă nişte cheltuieli suplimentare. Avem utilajele necesare”, a declarat Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv.

Problema este că vor fi foarte greu de depistat cei care aruncă gunoiul la întâmplare. La ora actuală, în municipiul Botoşani sunt 82 de platforme de gunoi. Practic, ar trebui să existe câte o persoană la fiecare platformă şi să verifice toţi cetăţenii care aduc pungile cu gunoi. Acest lucru este imposibil deoarece costurile ar fi uriaşe.

„Problema va fi presantă în momentul  în care se va deschide depozitul de la Stăuceni. Tarifele pentru deşeurile în amestec vor avea o valoare cu 40% mai mare decât în cazul deşeurilor selectate. Populaţia va trebui să fie sensibilizată iar cheltuielile să fie mai scăzute. Trebuie sancţiuni pentru cel care nu respectă legea dar este foarte greu de monitorizat deoarece avem 82 de platforme în municipiul Botoşani. Sancţiunea pentru nerespectarea destinaţiei eurocontainerelor este între 100 şi 300 de lei şi va fi aplicată de Poliţia Locală”, a mai spus Simion Drelciuc.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA