20.6 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Aleșii își pregătesc pensii de lux. Câți bani vor primi dacă proiectul de lege trece

parlamentari noi

Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt tot mai aproape să devină realitate. Social democraţii vor să pună subiectul pe ordinea de zi în şedinţa conducerii camerelor reunite, azi, la ora 13 şi să voteze mâine dimineaţă, în plen. Dacă legea trece, aleşii vor primi la bătrâneţe un venit suplimentar între 1600 şi 4400 lei, în funcţie de numărul de mandate.

Pensiile suplimentare pentru parlamentari, cuprinse între 1500 şi 4000 de lei sunt tot mai aproape să devină realitate. Proiectul semnat de aleşii puterii a primit undă verde din partea comisiei comune pentru statut, aşa că va fi trimis la vot, în plenul camerelor reunite. Votul se va da în ședința de marți.

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni marți, de la ora 12,00, în ședință comună, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

PNL a anunțat că va vota împotriva propunerii legislative pentru că ar institui un sistem preferențial.

„Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaților și senatorilor care prevede practic înființarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi și eventual dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari”, a declarat luni liderul deputaților liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Comisia pentru Statutul senatorilor și deputaților s-a întrunit în secret, iar 7 parlamentari din 8 au votat pentru pensiile speciale, anunță Realitatea Tv. Astfel, procedural, s-a mai făcut un pas către pensiille nesimțite.

Reamintim că proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleși a fost semnat de 255 de parlamentari, iar în urmă cu două săptămâni a intrat în dezbatere parlamentară. Comisia comună privind Statutul deputaților și senatorilor a avut termen două săptămâni pentru întocmirea raportului, potrivit unei decizii a Birourilor permanente reunite.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor și deputaților trebuie primească în acest termen avizul Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului.De asemenea, au fost sesizate pentru aviz Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat.

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 255 de semnături pentru susținerea lui atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.

Sursa: REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA