9.9 C
Botoșani
marți, 23 aprilie 2024

ALARMANT! Zeci de consumatori de etnobotanice ajung în spital

spitalul judetean Botosani4

Chiar  daca magazinele de vise sunt inchise oficial de  mai bine de doi ani, zeci de minori si tineri ajung la  spital din cauza etnobotanicelor. Aceste ierburi otravitoare, vandute la orice colt de  strada din neglijenta autoritatilor, au umplut  spitalele de adolescenti pierduti.

Numai anul  trecut, 12 minori au avut nevoie de ingrijire  medicala, dupa ce au consumat etnobotanice.  Alti 14 tineri cu varste peste 18 ani au patit la  fel.
Datele statistice arata ca alte patru persoane au  ajuns la spital, dupa ce au consumat droguri de  mare risc.

„Ei prima data iti furnizeaza gratis ca stiu ca etnobotanicele dau dependenta foarte rapida si atunci de atrage. Si fiind mai ieftine
acesta este motivul pentru care au ajuns sa detina locul I pe piata”, a spus Nicolae Vlad, medic psihiatru.

Specialistii confirma ca cei care iau astfel de  produse nu realizeaza ca isi administreaza o doza  de otrava, cu efecte mortale. „Au fost cazuri in care au dus pana la deprimarea centrului respirator si cardiac, ajungand pacientul in stop cardio-respirator. o parte din acesti pacienti in cursulanilor au fost resuscitati si au avut o sansa, dar pentru o alta parte dintre ei nu s-a mai putut face nimic. Ce este mai grav este ca acest consum este apanajul tinerilor si ii sfatuiesc sa renunte la etnobotanice”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU.

In 2013, nu mai putin de 26 de persoane private de libertate au  fost condamnate la inchisoare pentru  infractiuni la regimul drogurilor, iar alte 48 s-au  autodeclarat consumatoare de  droguri. Tot anul trecut, opt consumatori de substante psihoactive,  din care sase de etnobotanice si doua de  droguri, au cerut ajutorul specialistilor de la  Centrul Antidrog.

 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA