23.9 C
Botoșani
marți, 25 iunie 2024

Alarmant! Etnobotanicele fac ravagii în rândul tinerilor din Botoşani

diicot botosani, descideri droguri (1)

Situatie ingrijoratoare la Botosani, unde numarul consumatorilor de etnobotanice s-a dublat, desi substantele sunt interzise din 2012. Aceste ierburi otravitoare, vandute la orice colt de  strada din neglijenta autoritatilor, au umplut spitalele.

In anul 2012 au fost 23 de cazuri de consum de etnobotanice, in 2013 numarul celor care au consumat astfel de stupefiante a ajuns la 26, iar in 2014 s-a ridicat la 35 de cazuri. In 2015, au fost 72 de urgente medicale din cauza consumului de etnobotanice, din care 22 au fost minori.

„Aceasta crestere vine in al doilea an consecutiv . Deci in 2014 ne-am confruntat de asemenea cu crestere in randul consumatorilor de substante etnobotanice, iar acest lucru a fost confirmat si pe 2015. In prezent ne ingrijoreaza atat ponderea urgentelor medicale, cat si disponibilitatea acestor substante”, a declarat Vlad Axinciuc, coordonator Centrul Antidrog Botosani

Specialistii in psihiatrie sustin ca aceste substante etnobotanice sunt extrem de periculoase si in ciuda tratamentului primit, multi dintre consumatori recidiveaza.

„La noi, de exemplu sa nu va surprinda ca acest consum de etnobotanice este in crestere, va fi in si mai mare crestere pentru ca nu sunt luate masuri eficiente pentru combaterea lor. Etnonotanicele sunt practic niste plante uscate, dar sunt stropite, sunt amestecate cu substante psihoactive unele de mare risc”, a declarat Nicolae Vlad, medic psihiatru.

Intrucat numarul consumatorilor de etnobotanice creste alarmant, autoritatile din Botosani sunt in alerta.

„Ordinul este emis pe 7 martie pentru constituirea a doua grupuri de lucru interinstitutionale avand la baza strategia nationala antidrog. Un grup va fi axat pe combaterea ofertei de droguri si substante etnobotanice, iar celalalt pe reducerea cererii. Consider ca daca institutiile implicate in aceste grupuri isi indeplinesc partea de obligatii, situatia va fi repusa sub control”, a declarat Dan Nechifor,  prefectul judetul Botosani.

Pe langa cele 72 de persoane consumatoare de etnobotanice, vorbim si de 79 de urgente medicale din cauza abuzului de medicamente, din care 22 de minori.Tot anul trecut au fost 11 urgente medicale din cauza consumului de substante volatile, 68 de tentative de suicid pe fondul consumului de alcool sau medicamente, dar si 33 de intoxicatii alcoolice la minore, din care 5 au fost coma alcoolica.

Anul trecut, DIICOT Botosani a emis un numar de 21 de ordonante prin care s-a solicitat si realizat evaluarea in vederea includerii in circuitul integrat de asistenta a unui numar de 21 de suspecti care au savarsit infractiuni privind traficul si consumul ilicit de droguri.

Dintre acestia, 3 persoane au fost cercetate pentru infractiunea de „cumparare/detinere  in vederea consumului” pentru SNPP (etnobotanice); 4 persoane pentru infractiunea de „cumparare/detinere  in vederea consumului” pentru droguri de mare risc; 14 persoane pentru infractiunea de „cumparare/detinere  in vederea consumului” pentru droguri de risc.

Acest aspect trebuie coroborat cu evidenta indicatorilor ce vizeaza infractionalitatea la regimul drogurilor, care in anul 2015 se prezinta astfel: Cauze penale solutionate: 63, rechizitorii: 11, renuntare la urmarirea penala: 2, clasare si alte solutii: 50.

Numar de persoane cercetate pentru savarsirea de infractiuni la regimul drogurilor: 48

Numar de persoane trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni la regimul drogurilor: 17.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES





































ULTIMA ORA