26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

ALARMANT! Din ce în ce mai mulţi tineri botoşăneni diagnosticaţi cu accidente vasculare cerebrale

elicopter smurd (1)

Din pacate, accidentul vascular cerebral se remarca din ce in ce mai mult in randul persoanelor tinere, care au un stil de viata haotic si asupra carora stresul isi pune amprenta.La Botosani, de la inceputul anului si pana in prezent,peste 470 de persoane au ajuns la spital cu accidente vasculare cerebrale.Multi dintre suferinzi au intre 30 si 50 de ani, spun specialistii neurologici, dar cel mai tanar pacient are 19 ani.

„A scazut varsta, poate si datorita faptului ca devin de la o varsta mai frageda fumatori sau datorita unui regim alimentar neadecvat, o alimentatie de fast-food predominant la tineri, atunci aparand dislipidemia atunci si accidentul vascular apare mult mai frecven. Cel mai tanar pacient pe care l-am avut are 19 ani pe dislipidemie”, a declarat Emilia Iavorenciuc, medic neurolog.

Statistica arata ca peste 20 dintre pacientii internati pe sectia de neurologie cu accident vascular cerebral au fost transferati la clinici de specialitate din tara.In afara de acestia, alti 11 botosaneni cu AVC au fost directionati catre alte spitale,cu ambulanta sau cel mai des cu elicopterul Smurd, direct din Unitatea de Primiri Urgente.

„Ingrijorator este faptul ca varsta persoanelor care fac accident vascular cerebral a coborat foarte mult. Statistica arata ca de la inceputul anului si pana in prezent, peste 470 de persoane au fost internate cu accident vascular cerebral pe sectia de specialitate a Spitalului Judetean. Si rata mortalitatii este crescuta. Din numarul pacientilor internati, 22 au fost transferati fie in centre universitare, fie pe alte sectii ale spitalului”, a spus Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Din cei peste 470 de botosaneni cu accidente vasculare cerebrale, 16 au decedat. Medicii atrag atentia ca boala loveste crunt, asa ca le recomanda tinerilor sa nu ignore simptomele si sa mearga la control.

Recunoasterea simptomelor care indica instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieti, asa ca este important ca pacientii sa le observe din timp si sa mearga la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numara dificultatea de a misca membrele de pe o parte a corpului, limbajul greoi, furnicaturi in corp sau blocajul muschilor fetei, dar si dureri intense de cap. In cazul in care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilitati fizice sau mentale permanente.

Renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat in fructe si legume, pastrarea in limite normale a greutatii corporale, controlul regulat al glicemiei si a tensiunii arteriale, precum si miscarea zilnica sunt principalele cai prin care putem reduce semnificativ riscul de atac cerebral, afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate in lume.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA