20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

ALARMANT. 79 de copii şi adulţi au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe

capuse mytex.ro

Capusele fac ravagii. Zeci de persoane au ajuns in ultimele saptamani la unitatile medicale din Botoşani pentru a scapa de capusele prinse de corp. Intr-o singura luna, 25 de copii au ajuns in compartimentul de primiri urgente, dupa ce au fost intepati de capuse. Au fost 4 copii sub 5 ani, 13 intre 5 si 10 ani si 8 minori peste 10 ani.

Unul dintre acestia a ramas internat din cauza muscaturii de capusa. Si adultii s-au prezentat in numar mare la Unitatea de Primiri Urgente, dupa ce s-au trezit intepati de aceste insecte extrem de periculoase. Au fost 54 de botosaneni.

“In cursul lunii mai au fost 54 de persoane muscate de capuse si care au avut nevoie de ingrijiri medicale. De asemenea se constata un numar crescut de copii care s-au prezentat la unitatea de primiri urgente de la pediatrie, un numar de 25 de minori cu varste cuprinse intre 4 ani si 18 ani. Au primit ingrijirile necesare si un singur copil a ramas internat pe sectia de boli infectioase cu evolutie favorabila”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Muscatura de capusa nu este intotdeauna dureroasa, iar unii pacienti au o pata rosie in zona afectata. Medicii ii avertizeaza ca trebuie sa mearga urgent la control, altfel risca sa dobandesca boala Lyme, o boala periculoasa care poate ataca inima, articulatiile, ochii sau creierul.

Pentru a transmite bacteria, capusele au nevoie  sa stea atasate de organismul omului de la 24 pana la 48 ore. De aceea este bine sa va inspectati bine corpul atunci cand ajungeti in casa, in special in zonele calde si usor umede, la axila, zona inghinala, gat si ceafa. Capusele traiesc, de obicei, in sol umbrit, umed si adesea se prind de iarba inalta, de arbusti sau crengile joase ale copacilor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA