0.2 C
Botoșani
vineri, 9 decembrie 2022

Aflată în paragină, casa în care a copilărit George Enescu va fi reabilitată de Consiliul Județean FOTO

Casa din Mihaileni, judetul Botosani unde isi petrecea vacantele compozitorul George Enescu este in pericol sa se prabuseasca. Nu s-a cerut includerea ei in patrimoniul national nici dupa moartea lui Enescu, in 1955, dar nici dupa decembrie 1989.

Procedura de clasare a fost declansata abia in ianuarie 2013, de Institutul National al Patrimoniului, la interventia pianistei Raluca Stirbat, presedinta Societatii Internationale "George Enescu" din Viena.
Imobilul a intrat oficial pe lista monumentelor istorice abia pe 29 noiembrie 2013. Pe 20 decembrie, in sedinta de la Consiliul Judetean Botosani a fost  desemnata prin vot comisia care va evalua casa si va negocia cu proprietarii pretul de achizitionare.
"Este un reper al culturii botosanene, in al doilea rand pentru ca trebuie sa ne identificam cultura botosaneana si sa facem in asa fel incat toate acest lacase care au fost abandonate si care apartin unor mari titani ai culturii botosanene trebuie sa fie redate din nou sicred ca vor fi si un punct de reper pentru oamenii din Romania, si cei de peste hotare care vin sa ne viziteze", a declarat Dumitru Zmau, consilier judetean.
Sefii de la judet admit ca de soarta acestei case nu s-a mai ocupat nimeni pana in prezent. "Recunosc ca a fost o lipsa de preocupare pentru ca asa a fost apreciata atunci.A fost aprobat la nivelul Ministerului Culturii ca monument istoric aceasta casa din Mihaileni si atunci daca noi nu o sa o achizitionam va ramane in paragina. O sa vedem exact care va fi pretul aprobat de expert si dupa vom gasi si bugetul pentru asta", a declarat Florin Turcanu, presedinte Consiliul Judetean Botosani.
In casa din Mihaileni s-a nascut mama compozitorului George Enescu. Dupa moartea acesteia, Enescu a lasat casa si gradina unei verisoare, cerand sa-i fie restituita in buna stare atunci cand femeia sau copiii ei se vor muta. Acum, imobilul are doi proprietari.Unul dintre ei, un nepot al compozitorului, isi doreste un muzeu acolo. Celalalt proprietar, Cornelia Constantinescu, e de acord, dar pune o conditie: casa sa ramana a ei.
In vara anului 1946, inainte sa paraseasca definitiv Romania, George Enescu a facut o ultima vizita la Mihaileni. A vizitat casa si a trecut si pe la cimitir unde sunt inmormantati mama lui, Maria Enescu, si bunicii materni ai compozitorului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

249 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA