25.6 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Adunarea Generală a ACOC Moldoovis. Discuții despre piața mobilă, târgul de la Popăuți și subvenții FOTO

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis (ACOC) Botoșani a organizat Adunarea Generală, la Stațiunea de Cercetare Popăuți, un eveniment la care au participat zeci de crescători de oi din rasa Karakul de Botoșani.

Evenimentul a fost organizat pentru a le oferi fermierilor botoșăneni informații cu privire la activitatea asociației în 2021 și pentru a le prezenta măsurile care vor intra în vigoare în următoare perioadă. Potrivit președintelui Asociației Moldoovis, intenția este de a dubla numărul fermierilor care beneficiază de Sprijinul Cuplat Zootehnic și de a fi cât mai multe ferme dezvoltate în județul Botoșani.

La Adunarea Generală a ACOC Moldoovis au fost prezenți doi profesori universitari de la Facultatea de Zootehnie din Iași, reprezentanții APIA Botoșani și parlamentarul botoșănean Costel Șoptică, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Investiții făcute în 2021

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, le-a vorbit fermierilor despre activitatea acestei asociații în anul 2021.

“La începutul anului am făcut achiziția celor patru rulote este efortul făcut de Asociația Moldoovis în ideea de a vă valorifica dumneavoastră produsele. În lunile martie, aprilie, mai, ne-am ocupat de campania de bonitare a mieilor Karakul de Botoșani. În luna aprilie am organizat acea piață mobilă, am făcut deschiderea în Piața Centrală după care rulotele au fost amplasate în diferite puncte din cartiere. În iunie, iulie, august am finalizat introducerea datelor în baza de date a asociației în ceea ce privește însușirile calitative la mieii Karakul. În luna septembrie au fost verificați în teren berbecii, în vederea autorizării la montă și acele neconformități care existau. În octombrie, noiembrie și decembrie au făcut lucrări la nivel restrâns din cauza pandemiei. Toate întâlnirile noastre s-au desfășurat online”, le-a spus Ionică Nechifor fermierilor prezenți.

Aproape 800.000 lei în contul asociației

Asociația Moldoovis nu are nicio problemă din punct de vedere financiar. Ba din contra, în contul asociației sunt aproape 800.000 de lei.

“În anul 2021 Ministerul Agriculturii nu a mai suportat 85% din activitatea desfășurată de noi. Datorită unui management sănătos, am avut suficienți bani în cont pentru a nu periclita activitatea asociației.  Veniturile din prestări servicii registru genealogic, certificat de origine masculi, controale producția pielicele, au fost de 687.094. Venituri din alte activități, despăgubiri încasate, vânzări crotalii, 27.384. Cotizații și contribuții încasate, 1281. Nu a luat cotizații. Total venituri 715.759 din care subvenții primite 459.312 lei. Sume investite în achiziția de rulote 124.620 lei, inclusiv cheltuielile cu E.ON, spații. Cheltuielile totale au fost de 423.155 lei din care 219.509 lei cheltuieli cu salariile. Avem un excedent de 292.604 lei. În contul asociației avem la ora actuală 792.600 lei. Ne menținem bine și putem funcționa în continuare”, a spus Ionică Nechifor.

Ulterior, dr. Marian Florea le-a vorbit fermierilor despre pregătirea activității de apreciere a mieilor Karakul de Botoșani, campanie 2021-2022. De asemenea, au fost discuții despre piața mobilă și despre organizarea târgului expozițional de miei, pielicele și produse tradiționale. În plus, fermierii au primit informații despre Planul Național Strategic 2023-2027, despre Sprijinul Cuplat Zootehnic și despre noua măsură “Bunăstarea la ovine prin ecoscheme”.

În ultima perioadă, Asociația Moldoovis a făcut cursuri de specializare pentru bonitori iar Ionică Nechifor le-a cerut fermierilor să-i sprijine pe acești tineri și speră ca numărul beneficiarilor Sprijinului Cuplat Zootehnic să ajungă la 100.000.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA