Joi 24 septembrie, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani s-au aflat din nou în faţa publicului românesc iubitor de teatru din Cernăuţi. În cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Botoşani şi Teatrul „Olga Kobîleanskaia” din Cernăuţi, actorii teatrului botoşănean au prezentat piesa „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, într-o regie semnată de Ion Sapdaru.
În faţa unei săli arhipline, formată, îmbucurător, în mare parte din elevi de gimnaziu şi liceu, actorii botoşăneni au dat viaţă unui spectacol a cărei dramatizare şi regie artistică a fost concepută de Ion Spadaru, cu o scenografie semnată de Mihai Pastramagiu, o coregrafie superbă aparţinând Victoriei Bucun şi nişte măşti încântătoare realizate de Gelu Rîşca.
Vreme de o oră şi jumătate minunatul public românesc de la Cernăuţi s-a aflat sub vraja interpretării sublime a actorilor din Botoşani care au dat viaţă personajelor marelui povestitor din Humuleştii Neamţului.
Cu Bogdan Horga în rolul principal, colegii de scenă Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Bogdan Muncaciu, Mihai Donţu, Sorin Ciofu, Ioan Creţescu, Vali Popa, Lenuş Teodora Moraru, Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Mirela Nistor şi Alexandra Vicol, spectacolul „Ivan Turbincă” a creat bună dispoziţie în sala teatrului cernăuţean, jocul actorilor fiind răsplătit cu ropote de aplauze într-un final ce s-a dovedit incendiar.
Numeroasele buchete de flori oferite cu generozitate la finalul piesei actorilor a fost o dovadă în plus a recunoaşterii dramaturgiei de Botoşani. Iar pentru că sucesul trebuie întreţinut şi cu o continuitate benefică, pe 29 octombrie Teatrul din Botoşani se va reîntâlni cu publicul românesc din Cernăuţi. Invitaţi la tradiţionalul festival „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, actorii botoşăneni vor prezenta atunci superba comedie semnată de Ray Cooney, „Bani din cer”, o piesă care s-a bucurat de un real succes la Botoşani.
Mulţumit de prestaţia actorilor pe scena teatrului cernăuțean s-a arătat şi Traian Apetrei, directorul teatrului botoşănean, mai ales că spectacolul a însemnat consumarea unor energii imense pe parcursul unei deplasări de peste 17 ore, cu staţionare în vamă, cu un trafic anevoios pe drumul naţional Botoşani – Bucecea – Vîrfu Câmpului – Mihăileni – Siret. Plin de gropi, o adevărată spaimă a şoferilor, acest DN 29 C este o ruşine naţională. Mai ales că unii au pretenţia că acest drum ar fi unul european. Vrăjeală românească de doi bani… (Gabriel BALAŞA)