10 C
Botoșani
vineri, 25 octombrie 2024

ACCPT Botoșani are un nou președinte. A condus cel mai mare holding din Iași, are o fermă cu 800 de hectare și vrea să-i unească pe fermierii din județ

Filiala Botoșani a Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) are începând de ieri un nou președinte. Cristian Andrici i-a luat locul lui Daniel Avătămăniței la conducerea acestei asociații în care sunt cei mai mari fermieri din județul Botoșani.




Cristian Andrici are 35 de ani, este absolvent al Universității de Științe Agricole Ion Ionescu de la Brad, a fost timp de patru ani director general la Agricola Tg. Frumos, cel mai mare holding din județul Iași, cu peste 6000 de hectare iar din decembrie a revenit în județul Botoșani. Se ocupă de ferma familiei și de alte câteva proiecte iar de ieri a preluat și funcția de președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice(ACCPT), membră a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Am revenit în Botoșani ca să mă ocup de business-urile mele, să le dezvolt și să mă ocup de Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice din Botoșani unde am fost numit președinte. Județul Botoșani are un potențial agrar foarte mare. Suprafața arabilă este mai mare decât în județul Iași, cu terenuri mai bune. Botoșaniul este Bărăganul Moldovei. Această asociație a fost aproape inexistentă în ultimii ani. Doar asociindu-ne putem avea un cuvânt de spus, să ne rezolvăm problemele la timp. Vedeți ce se întâmplă cu subvențiile APIA. Botoșaniul este codaș la plata subvențiilor pe suprafață.

Sunt probleme legislative care se pot pune la punct prin LAPAR care este o organizație foarte puternică la nivel național. Foarte mulți fermieri din județul Botoșani cumpără inputuri și vând produsele dezorganizat. Una e să cumpere fiecare în parte inputuri și alta e să te asociezi, să faci un volum de câteva milioane de euro. Se obțin prețuri mult mai mici, condiții mult mai bune, inclusiv calitate. În ultima perioadă, fermierii folosesc din ce în ce mai mult inputuri de proastă calitate. Asociindu-te, cumpărând la comun, reușești să cumperi la niște prețuri mult mai mici. La Iași este o asociație care are în jur de 35.000 de hectare, cotizația este 2 euro/hectar/an. Ei au ajuns la un nivel mediu de 43% discount, cu plata la termen. În Botoșani, 43% discount se poate obține doar la plata cash”, ne-a spus Cristian Andrici, noul președinte al ACCPT Botoșani.

Un amplu interviu cu Cristian Andrici, în care vorbește despre problemele reale ale agriculturii, despre vânzarea terenurilor către străini și despre forța de muncă, puteți citi mâine pe Botoșani Online.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA