După comuna Mihai Eminescu și municipiul Botoșani, a venit rândul unei alte localități botoșănene să acorde onorantul titlu de Cetățean de Onoare academicianului basarabean Mihai Cimpoi. Drept pentru care la Căminul Cultural al comunei Păltiniș, comună condusă de primarul Costel Romanescu, a fost mare sărbătoare în ziua de sâmbătă 26 septembrie.
Așa cum reiese și din expunerea de motive anexată la hotărârea Consiliului Local al comunei Păltiniș, „Văzând invitaţia Fundaţiei Nicoară Botoşani, reprezentată de preşedintele Ştefan Dodiţă, în colaborare cu Fundaţia Culturală Literatura şi Arta Chişinău, reprezentată de preşedintele Nicolae Dabija, prin care se artă buna colaborare şi prietenie dintre instituţiile de educaţie şi cultură din judeţul Botoşani şi cele similare din Republica Moldova…, propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare domnului academician Mihai Cimpoi. Primar Costel Romanescu”.
Iar în deschiderea manifestării de pe 26 septembrie, consilierii locali din comuna Păltiniş au acordat titlul menţionat distinsului om de cultură din Republica Moldova ale cărui rădăcini se trag din zona Păltinişului. Pentru că Ilie Cimpoi, tatăl academicianului, este născut în satul Cuzlău din comuna Păltiniş.
Invitaţi de onoare ai sărbătorii au fost, printre alţii, poeta şi scriitoarea botoșăneană Lucia Olaru Nenati, o mai veche cunoştinţă a academicianului care a prezentat un laudatio, profesorul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Botoşani, Ştefan Dodiţă, iniţiatorul proiectului, şi alţii. Printre numeroasele titluri şi distincţii primite de-a lungul vremii, în palmaresul basarabeanului Mihai Cimpoi, cunoscut şi ca un reputat eminescolog, se numără: membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor PEN, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, membru de onoare a Academiei Române.
Festivitatea comunităţii din Păltiniş a fost întregită de un superb spectacol susţinut de elevii Şcolii generale „Doctor Partenie Ciopron” Păltiniş, eveniment care a cuprins recitarea de cântece şi poezii aparţinând regretaţilor: Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Adrian Păunescu. Susținut sub genericul „Aducem Basarabia acasă!”, spectacolul a scos în evidenţă clipele tragice prin care a trecut şi încă mai trece această parte de pământ românesc.
La final, cu generozitatea-i cunoscută, Mihai Cimpoi a donat Bibliotecii din Păltiniş câteva dintre lucrările sale de referinţă, a acordat autografe şi a promis o revenire pe locurile natale ale tatălui său. (Gabriel BALAŞA)