Costel Epure este unul dintre botoşănenii care au reuşit în afaceri şi care are o poveste interesantă. A lucrat la Primăria Vf. Câmpului dar pentru că leafa era prea mică, a decis să plece la muncă în Franţa. Ulterior, în Franţa au ajuns şi cei doi copii ai lui. S-a hotărât să revină în comuna Vf. Câmpului şi să înceapă o afacere pe care să o predea copiilor în momentul în care aceştia vor reveni acasă.
Costel Epure nu cunoştea mare lucru despre legumicultură. A întrebat în stânga şi în dreapta, a citit prin cărţi şi pe internet după care a început contrucţia primului solar. Banii câştigaţi i-a investit în al doilea solar iar acum se gândeşte să-şi dubleze capacitatea.
“Am lucrat în administraţie publică, la primăria Vf. Câmpului. O perioadă am fost plecat în Franţa. Am doi copii care sunt plecaţi în străinătate şi în ideea să-i pot aduce acasă, am început afacerea pe spinarea mea. Am început cu un solar. Banii câştigaţi i-ar reinvestit şi am făcut încă unul. Dacă îmi ajută Dumnezeu, anul acesta mai fac unul sau chiar două. Ca să ajung la recoltat, investiţia a fost de 40.000 de lei pe solar. Am învăţat de pe internet, din mers şi din greşeli”, ne-a spus Costel Epure care într-un solar a cultivat câteva soiuri de roşii iar în celălalt are ardei, ardei capia, vinete şi gogoşari.
Legumicultorul din Vf. Câmpului are zilnic comenzi atât de la oamenii din zonă cât şi din Botoşani ori Suceava. Spune că nu foloseşte îngrăşăminte şi că are clienţi care vin săptămânal şi cumpără de la el. Printre clienţi se numără şi samsarii din pieţe care cumpără cantităţi mari, la preţuri mici.
„În general livrez la persoane fizice pentru că marfa este de calitate, nu folosesc îngrăşăminte chimice. Totul este natural. Cu roşia este mai greu pentru că nici preţul nu este foarte bun. Livrez la pieţari. Ei vin, cumpără marfa şi o vând. Eu nu am timp să merg în pieţe pentru că trebuie să lucrez în sere. Seminţele le aduc de la Matca – Galaţi. Nu îmi permit să pun orice fel de sămânţă. Răsadurile le fac eu începând din martie”, ne-a mai spus legumicultorul.
De la poarta serei, ardeii se vând cu 2,5 lei kilogramul, capia cu 4-4,5 lei, gogoşarii cu 4,5-5 lei, vinetele cu 2,5 lei iar roşiile cu 1-1,5 lei kilogramul. A avut o tentativă de a vinde marfa la Carrefour dar a renunţat deoarece trebuia să îndeplinească multe condiţii iar preţul nu era mai avantajos.
„Am încercat să intru în reţeaua Carrefour dar nu este o soluţie. Îţi dă înapoi roşia care nu corespunde calitativ, dacă e mai mică. Preţul pe care îl oferă este la fel de mic”, susţine Costel Epure.
Una din cele mai mari probleme o reprezintă forţa de muncă. Ar vrea să angajeze dar nu are pe cine. Mulţi tineri au plecat în străinătate ia cei rămaşi acasă nu vin să muncească la temperaturi de 40-45 de grade într-o seră.
„Cu forţa de muncă este o problemă. Este foarte greu. Tinerii sunt plecaţi. Au rămas cei în vârstă care nu fac faţă la munca de aici. Este muncă zi lumină, nu ai sărbătoare. Încep cu răsadurile de la 1 martie şi lucrez până în octombrie. În timpul verii, în solar temperatura ajunge la 40-45 de grade. Când afară sunt 30 de grade, aici sunt 45”, spune legumicultorul botoşănean care şi-ar dori să poată avea legume şi în lunile decembrie-ianuarie. Problema este că investiţiile şi costurile ulterioare cu încălzirea ar fi prea mari iar preţurile ar fi pe măsură. „Este greu. Investiţiile ar fi prea mari. Costurile ar fi foarte mari şi nu se justifică. Este rece şi e foarte greu de înălzit. Ar trebui seră cu sticlă şi nu cu folie. Investiţiile sunt prea mari”, a mai afirmat Costel Epure.