Biserica „Cuvioasa Parascheva” este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale județului Botoșani. În urmă cu câteva luni, acoperișul a fost distrus de o furtună iar monumentul istoric a început să se degradeze.
Primăria orașului Ștefănești a solicitat de mai multe ori fonduri de la guvern dar fiind un primar liberal, toate solicitările au răas fără rezultat. În schimb, au primit bani alte localități unde nu au fost pagube minore în urma inundațiilor dar care au avut primari PSD.
Văzând că este ignorat de guvern, primarul orașului Ștefănești s-a decis să ceară ajutorul sponsorilor pentru a repara acest monument istoric din centrul localității.
„Apel la solidaritate!
Dragii mei, vă invit cu drag să fiți parte la acestă lucrare și să dați vestea mai departe! Biserica noastră a așteptat destul. Avem proiectul, avem aprobarea de începerea lucrărilor și puțini bani. Lucrările nu mai pot fi amânate, de aceea fac apel la toți cetățenii de bună credință, să contribuim fiecare, cu ce putem, la renașterea acestui monument istoric . Orice ajutor, de la persoane fizice sau juridice, este mai mult decât binevenit. În curând, Biserica Ortodoxă de pretutindeni o va prăznui pe Cuvioasa Maică Parascheva. Haideți s-o cinstim și noi, iar prin ajutorul pe care-l putem da, acest lăcaș, care-i poartă numele, să-și recapete funcționalitatea! Vă mulțumesc pentru înțelegere și să ne vedem sănătoși la biserică, alături de părintele paroh HARAGA ZAMFIR, la slujba din ziua de 14 octombrie!”, este mesajul postat de Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești.
Biserica „Cuvioasa Parascheva”, a fost construită, se pare, la începutul secolului al XVII-lea de către Ştefan al II-lea Tomşa, ca edificiu religios adaptat unor funcţii cu caracter defensiv, de dimensiuni foarte mari; 32 m lungime, 10 m lăţime, 15 m înălţime la cheia arcurilor naosului, faţă de cea specific ştefaniană, 16/8m.
Biserica „Cuvioasa Parascheva” a suferit însemnate reparaţii dintre care trebuie menţionată cea din 1794, făcută cu cheltuiala vornicului Constantin Paladi şi soţia sa Ilinca şi, altă reparaţie în 1828, când s-a ridicat turnul clopotniţei.