-0.5 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Cei mai mari crescători de oi din zona Moldovei s-au reunit la Stațiunea de Cercetare Popăuți FOTO&VIDEO

În fiecare toamnă, Asociația Moldoovis organizează întâlniri cu crescătorii de oi din județul Botoșani dar și din zona Moldovei, în care sunt dezbătute mai multe probleme ale acestora.

Astăzi la pranz, peste 150 de crescători de oi au venit la Stațiunea de Cercetare Popăuți pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă dar și pentru a afla noutăți în ceea ce privește politica agricolă. Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis spune că fermierii trebuie să fie foarte bine informați astfel încât să se poată dezvolta și să încaseze sume cât mai mari din subvenții.

„Este o întâlnire de lucru cu fermierii crescători de ovine din județul Botoșani. Pregătim campania de montă din această toamnă și vrem să avem niște rezultate foarte bune în anul următor. Sunt informați despre noua politică agricolă comună care deja bate la ușă. Primele semnale le avem, trebuie să-i informăm, trebuie să-i pregătim. Fermierii trebuie să fie instruiți și să cunoască direcțiile spre care ne vom îndrepta. Sunt prezenți crescători de ovine din rasa Karakul de Botoșani. Sunt veniți fermieri din toată regiunea Moldovei. Mai sunt și crescători de oi din alte rase, din județul Botoșani. vorbim de circa 150-160 de fermieri prezenți. Sunt cei mai reprezentativi crescători de oi din zona Moldovei”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.

Fermierii prezenți la ședința organizată de Asociația Moldoovis spun că principala problemă a  crescătorilor de oi este lipsa forței de muncă. Aceștia au precizat că ar avea posibilitatea să-și mărească fermele dar nu au cu cine lucra.

„Nu sunt oameni cu care să facem treabă. Care au fost mai buni s-au dus în străinătate, cei mai în etate s-au pensionat și au rămas second-hand-urile. Au umplut crâșmele. Nu ne putem dezvolta. Pășuni ar fi dar nu avem personal”, spune Ionel Balan.

„Cu forța de muncă este o problemă foarte mare. Nu avem oameni, nu vor să stea. Merg în alte țări, câștigă mult mai bine. Nu avem puterea să-i plătim ca în alte țări. Un cioban câștigă 1500-2000 de lei pe lună, plus mâncare și țigări. Dacă ar fi oameni, ne-am extinde și noi fermele pentru că am rămas cu puține animale”, a precizat Viorel Irimia.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




















































ULTIMA ORA