Botoșănenii sunt indiferenți la starea infrastructurii și la ceea ce se întâmplă în această zonă a țării. Pentru astăzi era anunțat un protest cu peste 2000 de oameni dar au venit doar vreo 200. Au venit oameni din Iași, Neamț, Galati și chiar din Milano dar nu au venit botoșănenii care au de suferit din cauza infrastructurii jalnice.
Protestul pentru infrastructura rutieră a județului Botoșani și a Moldovei a fost organizat de Daniel Câșlariu și Cristian Andrioaei. Cei doi, au lansat campanii pe rețelele de socializare, au împărțit pliante și au anunțat că vor veni peste 2000 de oameni.
Câteva zeci de mașini au plecat din mai multe zone ale județului către municipiul Botoșani. În apropierea poligonului ACR s-au adunat aproximativ 200 de oameni care au pornit într-un marș pe traseul Sucevei – Calea Națională – Cuza Vodă – Piața Revoluției.
Ajunși în Piața Revoluției, organizatorii au urcat pe o scenă improvizată și le-au transmis mesaje oamenilor veniți să ceară drumuri decente pe care să poată circula.
„Ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat să vedem pe alții că sunt mari eroi pe facebook. Noi astăzi suntem eroi în stradă. Am venit prin căldură mare, am bătut kilometri, sunt oameni bolnavi care au mers cu noi. Eu sper ca botoșănenii să se trezească. Asta nu este lupta lui Daniel Câșlariu, asta este lupta județului Botoșani, asta este lupta Moldovei. Am ieșit în stradă să ne cerem drepturile noastre. Puteam să fim câteva mii de oameni. Eu vă pot demonstra că vă aduc 10.000 de oameni dar eu nu am buzunarul plin, nu am bani să plătesc oamenii să iasă în stradă. Nu am venit să protestez împotriva PSD-ului sau a nu știu cui. Am venit să ne cerem dreptul nostru. Nu suntem plătiți de nimeni. Cine a venit, a venit pe banii lui”, a spus Daniel Câșlariu.
Dacă botoșănenii nu au ieșit din case pentru a participa la protest, în schimb, au venit oameni din Iași, Galați, Neamț și chiar din Milano.
„Am venit din Milano, sunt de 23 de ani acolo. Acum doi ani a murit mama mea. În loc să fac șase ore de la vamă până la Iași, am făcut 16 ore. N-am apucat să o mai văd. A sosit momentul să ieșim cu toții. M-am obișnuit cu românul, este foarte comod. Nu știu când se vor trezi. Mie nu-mi lipsește nimic dar nu pot să rămân indiferentă la ceea ce se întâmplă. E mare păcat să vedem țara noastră dată bucățele, bucățele la niște nepăsători, niște hoți, niște infractori”, ne-a spus o femeie venită din Milano pentru a participa la această acțiune de protest.
„Din Iași am venit pentru același proiect al Moldovei, pentru dezvoltarea infrastructurii. Nu putem să ne dezvoltăm fără infrastructură. Nu putem atrage investitori și nu ne putem dezvolta ca regiune. Suntem izolați de restul țării și nu mai putem tolera inechitatea. Suntem cei mai dezavantajați dintre toți”, a spus o ieșeancă venită să protesteze la Botoșani.
„Am venit din județul Galați, unde m-am născut. Am fost migrant în Italia timp de 15 ani, m-am întors în 2015 la Iași iar acum sunt la dumneavoastră, solidar cu acțiunea civică Botoșani. Mă ocup de sociologia migrației. Rămâne ca cei care suntem aici să ne trezim, să învățăm de la migranți și să punem mâna la treabă, să protestăm”, ne-a spus unul dintre protestatari.
Daniel Câșlariu, unul dintre organizatorii protestului s-a arătat dezamăgit că au venit foarte puțini oameni. Pe facebook s-au anunțat peste 2000 de oameni dar au venit doar 200.
„Sunt dezamăgit pentru că un om civic organizează acest miting, ne zbatem pentru toți, eu nu mă zbat pentru mine. Eu m-am zbătut pentru ei. Am ieșit în stradă să cer dreptul fiecăruia în parte. Oameni buni, nu v-ați săturat de promisiunile lor? Nu v-ați săturat să fim ultimul județ din Moldova?Sunt dezamăgit, am pus mare accent pe botoșăneni că vor fi aici”, spune Daniel Câșlariu.
Singurul ajutor pentru organizarea acestui protest a venit din partea suceveanului Ștefan Mandachi, cel care a realizat primul metru de autostradă din Moldova.
„Nu ne-a ajutat prea multă lume. Singura sponsorizare a fost de la domnul Ștefan Mandachi. Aseară mi-a spus: îți pot oferi 700 de sticle de apă”, a adăugat tânărul care a organizat protestul.
La finalul protestului, organizatorii au afișat numărul de telefon al președintelui Consiliului Județean și i-a îndemnat pe cei prezenți în Piața Revoluției să-i trimită câte un mesaj lui Costică Macaleți.