0 C
Botoșani
luni, 25 noiembrie 2024

PPA la Pomârla. Prefect: „Dacă mai apare vreun focar, vom lua în calcul sacrificarea porcilor pe o rază de 3 kilometri” VIDEO

E OFICIAL. Focarul de Pestă Porcină Africană (PPA) de la Pomârla a fost confirmat și de laboratorul de la București. Mai mult, și ceilalți doi porci care au fost sacrificați noaptea trecută erau infestați cu PPA.

Șefii de instituții din județul Botoșani s-au întâlnit în această după amiază în cadrul Centrului Local pentru Combatere a Bolilor pentru a stabili noi măsuri. Pe o rază de trei kilometri în jurul celor două focare sunt aproximativ 400 de porci iar dacă în următoarele zile mai apare un focar de PPA se va trece la sacrificarea animalelor.

„S-au primit rezultatele de la Bucuresti, s-a confirmat faptul că există pestă porcină africană. Situația s-a înrăutățit. S-a constatat că și ceilalți doi porci din gospodăria domnului Asaftei Petru, îngrijitorul ocolului silvic din Pomârla, au fost infectați cu PPA. Toți cei patru porci au fost uciși. Putem considera că factorul care a răspândit virusul PPA poate fi și cel uman. În acest moment nu putem lua în calcul sacrificarea porcilor din Pomârla pentru că acele locații sunt izolate. Dacă în perioada imediat următoare mai apare vreun focar de pestă porcină, vom lua în calcul sacrificarea porcilor pe o rază de 3 kilometri”, a precizat prefectul Dan Șlincu.

Reprezentanții DSVSA au făcut apel la cetățeni să colaboreze cu medicii veterinari și să respecte planul de măsuri care se stabilește astfel încât să nu se răspândească pesta porcină africană în tot județul.

„Avem un focar confirmat la Pomârla și un focar cu suspiciune la celelalte persoane unde s-a făcut uciderea preventivă. Acțiunile de asomare și incinerare-îngropare sunt finalizate aseară la miezul nopții. Nu avem deocamdată porc care să fie suspicionați de pestă porcină africană. Vom adopta un plan de măsuri pentru menținere, pentru informare. Rog foarte mult populația să nu-și uită obligațiile de a nu introduce alte animale în gospodărie, de a nu pleca cu hainele din adăposturile de animale în alte locații. De a informa medicul veterinar în legătură cu orice simptomatologie de boală și de a colabora cu medicii veterinari și celelalte instituții. Pe o perioadă de 7 zile cât timp vom face inventarierea, nu vom lua nicio măsură de ucidere preventivă. În cazul în care, în această perioadă vor mai apărea alte focare, vom analiza din nou situația. Proprietarii celor patru porci vor fi despăgubiți în cel mai scurt timp”, a precizat Minodora Vasiliu

Se face inventarierea porcilor

Șefa DSVSA a fost informată că unii cetățeni din Pomârla și-au sacrificat porcii imediat după ce au aflat că există un caz de PPA la ei în comună. În aceste zile se face inventarierea porcilor pentru a se stabili dacă sunt diferențe mari între baza de date și situația din teren.

„Este o informare pe care am primit-o nu îmi este confirmată. Vom vedea după inventariere dacă există diferențe mari între ce avem noi în bazele de date și ce există în gospodăriile populației”, a mai precizat șefa DSVSA.

În această după amiază, în comuna Pomârla, a început o acțiune de combatere a câinilor fără stăpân care ar putea răspândi virusul.

Reprezentanții DSVSA le-au transmis cetățenilor din comuna Pomârla să nu intre în panică deoarece PPA ste o boală care nu se transmite la om.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




















































ULTIMA ORA