Apelul facut de Ministerul Sanatatii a avut un ecou neasteptat. Cadrele medicale din Centrul Judetean de Transfuzii Botosani spun ca, de cateva zile, numarul donatorilor a crescut cu peste 20 la suta. Intr-o singura zi, de exemplu, la centru s-a recoltat sange de la 40 de voluntari.
Fiecare voluntar doneaza, in medie, cate 400 de mililitri de sange la o singura donare si primeste in schimb bonuri de masa in valoare de aproape 70 de lei.Din fericire, la spitalul din Botosani nu este, deocamdata, lipsa de sange, ca in alte unitati medicale din tara, unde chirurgii au fost nevoiti sa amane operatiile.
„Spitalul Judetean, fiind un spital de urgenta unde se consuma sange, la Blocul Operator este nevoie de sange. Deocamdata nu s-a pus problema amanarii interventiilor chirugicale din cauza lipsei de sange din unitatea medicala, dar as vrea sa fac un apel catre toata populatia sa se prezinte la centrul de donare pentru a dona sange, pentru ca nimeni dintre noi nu stie cand el sau cineva drag are nevoie de sange. Donarea de sange este si un act umanitar si stim ca sangele inseamna viata”, a declarat Ioan Asaftei, director de ingrijiri Spitalul Judetean de Urgenta.
Cei care vor sa doneze se pot prezenta la Centrul Judetean de transfuzii din strada Marchian, cu actul de identitate. Acestia vor completa un chestionar, vor fi suspusi unui triaj si apoi unui examen clinic si, in functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange.
Pentru a putea fi donator, trebuie sa ai intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodata, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele.
Ministrul Sanatatii a facut un apel, pe 19 august, catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare. la Botosani, de atunci numarul donatorilor a depasit 200 de persoane.