8.2 C
Botoșani
miercuri, 27 noiembrie 2024

Mihaela Huncă: „Editarea și tipărirea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică înseamnă furnizarea la timp a cărților pentru elevi”

Parlamentarul social-democrat Mihaela Huncă a declarat că decizia coaliției PSD-ALDE de a propune o lege pentru realizarea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică reprezintă cea mai bună soluție pe termen lung pentru a nu mai avea situații în care începe anul școlar, iar elevii nu au manualele pe bănci.

Sistemul actual de editare și tipărire a manualelor școlare de către agenți economici privați a generat mari deficiențe în sistemul educațional, iar cei mai afectați au fost elevii. Am constatat că Opoziţia a atacat decizia Guvernului de a transforma Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni care va fi unicul editor al manualelor școlare. Obiecția Opoziției este că astfel se încalcă Legea concurenței.  Vreau să spun public că în spatele atacului Opoziției se află interesele unor edituri care pierd astfel contracte importante cu statul. Tipărirea manualelor școlare de către Editura Didactică și Pedagogică pune capăt circului făcut în fiecare an de editurile private, în dauna elevilor, părinților și profesorilor. Așadar, fiind vorba de un interes public major, nu se aplică prevederile Legii concurenței”, a declarat Mihaela Huncă.

Decizia Guvernului de a transforma Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni a creat posibilitatea legală, prevăzută de Legea achizițiilor publice, prin care manualele școlare vor fi furnizate la timp elevilor. Sistemul concurențial a fost marcat în fiecare an de contestații și litigii comerciale în instanță care au întârziat nepermis de mult furnizarea manualelor școlare, iar cei care au fost afectați cel mai mult au fost elevii, părinții și dascălii lipsiți de principalul instrument didactic.

Proiectul de lege pe care l-am votat alături de colegii mei în Plenul Camerei Deputaților prevede că principiile concurențiale nu se aplică în situația unor decizii ale autorităților publice absolut necesare pentru apărarea unui interes public major, cum e cazul livrării la timp a manualelor școlare. Dreptul la învățământ este un drept garantat de Constituție și nu poate fi afectat sau suspendat din cauza certurilor interminabile între editurile private care s-au contestat și s-au dat reciproc în judecată, în dauna elevilor”, a subliniat deputatul PSD.

Legea  concurenței nr. 21/1996 prevede la Art. (2)  alin. 1) Dispozițiile prezentei legi se aplică actelor și faptelor care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, săvârșite de: b) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operațiuni de piață, influențând direct sau indirect concurența, cu excepția situațiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major. Prin urmare, decizia Guvernului prin care se apără un interes public major nu intră sub incidența legii concurenței. De altfel, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de Ordonanță de Urgență.

PSD și ALDE sunt primele partide politice din România care, atât la nivel guvernamental, cât și parlamentar, și-au asumat răspunderea pentru rezolvarea întârzierilor care au fost înregistrate în fiecare an în ceea ce privește tipărirea manualelor școlare. Cea mai bună veste este că prin noul sistem de editare și tipărire a manualelor școlare pe care l-am propus, elevii vor începe școala cu toate manualele pe bănci”, a adăugat deputatul botoșănean.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




















































ULTIMA ORA