2.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

ALARMANT Tot mai multe accidente vasculare cerebrale în rândul tinerilor din Botoşani. VEZI ce spun medicii

iavorenciuc emilia medic

Potrivit medicilor neurologic, accidentele vasculare lovesc un numar tot mai mare de tineri. Daca in mod traditional, accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu imbatranirea, realitatea din spital, de pe sectia de neurologie arata ca tinerii ajung in mainile medicilor cu astfel de probleme de sanatate.

Cel mai tanar pacient care a fost tratat de medicii din Botosani are 19 ani. Specialistii sustin ca tinerii nu se cauta de sanatate pentru ca tot timpul considera ca sunt sanatosi si nu ar putea sa ajunga in aceasta situatie.

„A scazut foarte mult varsta de aparitie a accidentelor vasculare, in general apare la pacienti care au un factor de risc, cum ar fi hipertensivi netratati, pentru ca tinerii nu prea merg sa se caute, ca sa zicem asa, si atunci ei se considera sanatosi, considera ca nu au nicio boala, si la momentul in care vin spun ca nu au avut niciodata nimic, nu au fost niciodata la spital, dar de fapt sunt mari hipertensivi sau fibrilanti si atunci prima prezentare a lor in spital este cu accidentul vascular”, a declarat Emilia Iavorenciuc, medic neurolog.

Accidentele vasculare cerebrale sunt favorizate de hipertensiunea arteriala, dar si de alti factori ca sedentarismul, obezitatea si fumatul.
Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. Prezenta de simptome ale accidentului vascular cerebral impune un consult medical de urgenta.

Simptomele generale ale accidentului vascular cerebral includ debutul brusc al:
– starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
– tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii
– confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti
– tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii
– dureri de cap severe.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA