0 C
Botoșani
luni, 25 noiembrie 2024

Târg de produse tradiționale inaugurat pe Pietonalul Unirii GALERIE FOTO

Astăzi la prânz s-a inaugurat târgul de produse tradiționale pe Pietonalul Unirii din municipiu, un târg organizat de Direcția Agricolă în parteneriat cu Primăria Botoșani. Intenția organizatorilor este ca în fiecare week-end, cei care realizează produse tradiționale să vină și să le comercializeze pe Pietonalul Unirii.




Cristian Delibaș, directorul Direcție Agricole Botoșani a spus că își dorește ca târgul să reziste cât mai mult iar week-end de week-end botoșănenii să vină și să cumpere produse tradiționale.

„Astăzi deschidem oficial târgul de week-end Produs din Botoșani. După o perioadă lungă deschidem acest târg. Producătorii din județul Botoșani au produse pe care le pot promova în România și nu numai. Direcția Agricolă, în parteneriat cu Primăria Botoșani și cu sprijinul celorlalte instituții, am reușit să dăm naștere acestui târg care sperăm să aibă continuitate cel puțin în 2018. Consumatorul să vină în fiecare week-end, să deguste și să cumpere produse tradiționale atestate în Botoșani. Direcția Agricolă, prin Ministerul Agriculturii, a atestat la nivelul județului Botoșani 29 de produse tradiționale. Ne clasăm în topul național al produselor tradiționale. Astăzi lansăm încă patru produse tradiționale care cu siguranță vor avea succes”, a afirmat Cristian Delibaș.

Patru produse tradiționale atestate la târg

Începând de astăzi, Botoșaniul are încă patru produse tradiționale, atestate de Ministerul Agriculturii. După Cașcavalul de Săveni, Viorel și Ștefania Șfabu au reușit să obțină atestarea și pentru brânza de burduf, telemea, caș și urdă. Ei au primit astăzi certificatele pentru cele patru produse tradiționale.

„Am venit cu produse noi dintre care patru sunt atestate astăzi. Este vorba de brânza de burduf, telemeaua, cașul și urda. Mai nou, avem un caș cu ciocolată și ardel iute, caș cu măsline, caș cu miez de nucă, mai multe sortimente de rulade, un cașcaval cu verdețuri, cu boia dulce, cașcaval maturat. Invităm botoșănenii să vină în fiecare week-end și să deguste produsele tradiționale din județul Botoșani. produsele înregistrate sunt sută la sută naturale, sunt făcute de noi la Săveni”, a precizat Viorel Șfabu, patronul companiei Viofanny Săveni.

În afara produselor lactate, botoșănenii mai pot găsi la târgul de pe Pietonalul Unirii, produse apicole, preparate din carne, cozonaci, prăjituri, dulceață și sirop din trandafiri.

Cei mai mulți oameni s-au oprit la standul Fermei Apicole Marineac. Iustin Marineac, în parteneriat cu simigeria Petru și cu Mihaela Șologon, au oferit tuturor celor care s-au oprit la stand câte un covrig cu miere și câte un ceai de lavandă cu miere de albine.

„La început, unii oameni au fost reticenți, aveau impresia că le cerem bani. Am ieșit cu covrigii cu miere și ceaiul de lavandă cu miere și credeau că vrem să le vindem. Între timp au început să vină și să fie interesați de ceaiul fierbinte și covrigii calzi. Pe vremea asta prinde foarte bine. Nu am pretenții la vânzare. Eu sunt foarte mulțumit că oamenii apreciază gestul pe care l-am făcut împreună cu partenerii mei. Am scos la expoziție și cerealele cu miere dar nu sunt la vânzare. Am venit cu miere de salcâm, polifloră, polen crud, lăptișor, tinctură, api-imuno”, ne-a spus apicultorul Iustin Marineac.

Ulei esențial de lavandă, săculeți, buchete

La standul Fermei Apicole Marineac am găsit-o pe Mihaela Șologon. A venit la târg cu buchete cu lavandă, ulei de lavandă și săculeți cu lavandă. Spune că în urmă cu trei ani a înființat plantația de la lavandă iar acum încearcă să promoveze această plantă. În afara produselor comercializate, botoșănenii au avut posibilitatea să consume ceai cu lavandă și miere de albine.

„Plantația am înființat-o acum trei ani, pe o suprafață de 30 de ari. Vindem ulei esențial de lavandă, săculeți, buchete. La noi este mai puțin cunoscută lavanda dar oamenilor le place mirosul. Ceaiul de lavandă este bun pentru insomnii, pentru stres. Încă suntem la început dar încercăm să facem cunoscută lavanda și proprietățile ei”, ne-a spus Mihaela Șologon.

Dulceață de trandafir, oțet de trandafir, sirop și ceai de trandafir

Tot din categoria produse tradiționale face parte și dulceața de trandafiri. Acest produs a fost atestat în 2016 de către Mihaela Rusu. Ea a venit la târg cu mai multe produse din trandafiri, produse care nu se găsesc în magazinele din municipiu.

„Am venit cu produse din petale de trandafir de pe plantația proprie. Produsul principal este dulceața de trandafir, produs atestat tradițional în 2016. Mai am oțetul din petale puse la fermentat, un oțet din trandafir, foarte bun, foarte aromat, foarte sănătos. Ceaiul, petale uscate pentru infuzie. De asemenea, siropul de trandafiri. Am mai avut apa de trandafiri care s-a terminat. Și siropul este în curs de epuizare, ultimele sticle fiind aici. Cei care doresc produsele din trandafiri, mă găsesc pe siteul deliciulmihaelei.ro, pe pagina de facebook sau pe telefon. Produsele se găsesc și în Carrefour, într-o insuliță. Le trimit și prin curierat”, ne-a spus Mihaela Rusu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




















































ULTIMA ORA