Deputatul PSD Costel Lupașcu a declarat joi că printre cei mai vocali oponenți ai reformei fiscale care prevede transferul contribuțiilor de la angajator la salariați sunt chiar firmele care înregistrează datorii mari la bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Dacă ne uităm pe lista datornicilor la fondul de pensii și la fondul asigurărilor sociale de sănătate îi vom regăsi pe cei care au avut cele mai virulente poziții împotriva reformei fiscale propuse de actualul guvern. Sunt trusturi de presă și companii multinaționale care au criticat virulent Guvernul pentru această măsură, în timp ce angajații lor rămâneau restanți la plata contribuțiilor pentru pensie și sănătate”, a declarat Coste Lupașcu.
Deputatul PSD a subliniat că prevederea care deranjează cel mai mult este incriminarea penală a angajatorilor care deși opresc contribuțiile din salariile angajaților, nu le virează mai departe la stat.
„Spaima cea mai mare a celor care s-au opus acestor măsuri e că după 1 ianuarie vor risca să meargă la închisoare dacă nu vor plăti la stat banii opriți din salariile angajaților lor. Nu e deci de mirare de ce am avut atâta rezistență față de această măsură”, a explicat Costel Lupașcu.
Reprezentantul PSD a precizat că în prezent Guvernul trebuie să vireze circa 13 miliarde pe an pentru a acoperi gaura de la bugetul de pensii lăsată de firmele care nu își plătesc contribuțiile, iar după introducerea noului Cod Fiscal, această sarcină se va reduce la doar 4 miliarde pe an.
„Vorbim de datorii uriașe la pensii și sănătate, care trebuie acoperite de Guvern. Practic, din cauza acestor datornici, luăm bani de la școli și spitale sau de la drumuri și autostrăzi, pentru a acoperi aceste datorii. Din anul următor, doar prin această măsură vom rămâne cu 9 miliarde de lei în plus la buget, din care peste 200 de milioane ar putea finanța proiectele de infrastructură din județul Botoșani”, a subliniat deputatul PSD.