1.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Primăria Botoşani invită turiştii să vadă romii din Centrul Vechi şi ruina Teatrului Eminescu

teatrul mihai eminescu13noiembrie2015

Pe siteul primăriei Botoşani, găsim 28 de clădiri şi monumente despre care aflăm că sunt principalele obiective turistice ale municipiului Botoşani. Printre primele obiective prezentate de autorităţile locale sunt Centrul istoric şi Teatrul Mihai Eminescu, adică o zonă populată de romi şi o clădire abandonată, pe care primarul Cătălin Flutur o numea “circul foamei”.

De mai bine de un deceniu se tot vorbeşte de atragerea turiştilor în municipiul şi judeţul Botoşani, s-au cheltuit multe miliarde de lei vechi pe tot felul de pliante şi albume, s-au înfiinţat centre de informare turistică unde au fost angajaţi oameni, s-au montat panouri.

Pe siteul Primăriei Botoşani găsim secţiunea Obiective turistice de unde aflăm care sunt “Principalele obiective turistice din municipiul Botoşani”. Primul obiectiv turistic prezentat este Centrul istoric – “Ansamblul urban “Piaţa 1 Decembrie 1918″ adăposteşte o serie de clădiri vechi cu destinaţie comercială, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea”.

centrul vechi camere supraveghere1

site primariabtSună bine dar problema este că un turist care va ajunge în Centrul istoric nu va mai reveni şi a doua oară în Botoşani. Va avea ocazia să vadă zeci de romi care mănâncă seminţe, ţipă, ascultă manele şi stau pe scările clădirilor. Nu va găsi terase, restaurante şi magazinele unor branduri internaţionale ci nişte camere la parterul clădirilor în care se vând haine de bazar iar dacă are ghinionul să viziteze seara Centrul Vechi, turistul riscă să plece bătut şi fără telefon sau portofel.

Dacă a scăpat nebătut din Centrul Vechi, turistul este invitat să viziteze Teatrul Mihai Eminescu. Când ajunge în faţa teatrului, are şansa să-şi facă un selfie cu panourile pe care scrie “Victor Construct”.

site primariabt1Clădirea Teatrului Mihai Eminescu este o ruină despre care Cătălin Flutur declara, înainte de a fi ales primar, că este “circul foamei în Botoşani”. Din păcate, aşa a rămas şi nu sunt şanse prea mari de a fi reabilitată. Nici măcar aviaţia germană care a bombardat Teatrul Mihai Eminescu în 1944 nu provocat atâtea pagube cât au provocat autorităţile locale pe timp de pace. Reconstruirea clădirii teatrului, după bombardamentul din 1944 a durat doar doi ani. Reabilitarea ei, a început în vara anului 2014, suntem în toamna lui 2017 şi vor mai trece mulţi ani până iubitorii de teatru vor putea urmări un spectacol în această clădire.

Pe lista cu obiective turistice prezentată de Primăria Botoşani, mai găsim Muzeul Judeţean de Istorie, o altă clădire ajunsă în paragină din cauza indiferenţei unor personaje care au condus Consiliul Judeţean. De asemenea, găsim Biserica Sf. Gheorghe. Este cea mai importantă biserică dacă ţinem cont de vechimea ei şi de faptul că Sf. Gheorghe este patronul spiritual al municipiului Botoşani. În fiecare an, pe 23 aprilie, autorităţile locale plus invitaţi din ţară şi străinătate, participă la slujbă şi la evenimentele care se organizează. Despre reabilitarea bisericii Sf. Gheorghe se vorbeşte de ani buni iar construcţia realizată în urmă cu patru secole şi jumătate se degradează pe zi ce trece.

În aceste condiţii, ne întrebăm: autorităţile locale vor să păcălească puţinii turişti care vin în Botoşani sau folosesc această promovare pentru a mai cheltui nişte bani inutil?

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA