La scurt timp de la număratul bobocilor, Colegiul Naţional „A.T.Laurian” a trecut la centralizat şi adunat premiile obţinute de elevi şi profesori în anul şcolar trecut.
Pentru că cea mai bună motivaţie şi pregătire pentru noul ciclu de învăţare îl reprezintă o evaluare a ceea ce s-a făcut anterior, şefii de catedre au tras linia şi au contabilizat toate diplomele obţinute de laurieni în anul şcolar 2016 – 2017, iar efortul s-a meritat. Aceasta pentru că cifrele arată o „recoltă” mai bogată ca în anul şcolar anterior, semn că elevii şi dascălii lor au strălucit de inteligenţă şi talent, aducând familiilor, colegiului şi judeţului mai multă cinste şi bucurie. Un total de 440 de diplome au fost obţinute de laurieni în diverse olimpiade, concursuri judeţene, regionale, naţionale şi internaţionale, cu peste 160 de premii mai multe decât în urmă cu doi ani. Pe podium au urcat catedrele de limbi clasice şi literarură română, engleză, istorie şi biologie, matematică, fizică şi informatică, însă şi sporturile, artele plastice şi educaţia muzicală au avut un rol consistent în adunarea premiilor. Performanţele, prezentate recent în cadrul uni consiliu profesoral, sunt de aplaudat şi pentru că au fost însoţite de un procent de 100% al absolvenţilor care au trecut cu brio de examenul de bacalureat, rezultat cu care nu s-a putut lăuda vreun alt colegiu sau liceu botoşănean în acest an.
Cele aproape 50 de activităţi şi proiecte cu impact european din ultimii trei ani i-au adus Colegiului încă o dată titlul de „Şcoală Europeană”, distincţie acordată în iunie 2017 la Palatul Parlamentului. Laurianul a fost una din cele trei unităţi din judeţ premiate la festivităţile ce au marcat cei 10 ani ai României în familia Uniunii Europene.
În plus, la capitolul recunoaşterii performanţei nu se poate trece cu vederea că anul trecut a venit cu un „Oscar” european al calităţii managementului. Echipa directorială, formată din profesorii Mihaela Liliana Prăjinariu şi Ioan Onofrei, a obţinut cele mai bune rezultate din întreaga ţară la concursul pentru funcţiile de directori, organizat de ministerul educaţiei în octombrie 2016, iar recompensa a venit şi prin intermediul Universităţii din Oxford. Prestigioasa instituţie i-a invitat şi le-a oferit celor doi directori distincţia „European Quality Award”. Într-o competiţie cu alte 38 de state, cu unităţi de învăţământ de foarte mare anvergură, dintre care doar patru de nivel preunivesitar, Colegiul „A.T.Laurian” a fost printre premianţii de la secţiunea „educaţie”. Atuurile luate în calcul au fost performanţele manageriale ale echipei directoriale, dar şi renumele regional al colegiului ca sursă a educaţiei de înaltă clasă. Premiile Consiliului Uniunii Academice din Oxford se acordă începând cu anul 1992 şi recompensează excelenţa în calitate managerială în domeniile educaţiei, medicinei şi al finanţelor.
Sub presiunea unor astfel de rezultate, dascălii de la Laurian au o misiune dificilă în noul an şcolar, uşurată, însă, de calitatea înaltă a pregătirii şi structurii psihice a elevilor care învaţă în acest colegiu.