Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Sănătății de pe 7 aprilie, deputatul PSD Tamara Ciofu organizează la sfârșitul acestei săptămâni o campanie de informare publică cu privire la simptomele și combaterea depresiei. Această afecțiune este maladia cu privire la care Organizația Mondială a Sănătății a dorit să atragă atenția în acest an.
Acțiunea se desfășoară vineri orele 11.00-14.00 prin amplasarea unui cort în Piața Mare, unde mai mulți voluntari vor distribui materiale informative privind simptomele și tratamentul depresiei, în timp ce personal medical calificat va efectua testări medicale gratuite de măsurare a glicemiei și tensiunii arteriale pentru botoșănenii care vor dori să își controleze starea de sănătate.
„Așa cum i-am obișnuit pe botoșăneni din 2012, în fiecare an organizez, la câteva luni astfel de activități preventive care au ca scop educarea cetățenilor să apeleze periodic la controale medicale. Cel mai important este să știm dacă suferim de o anumită boală și să putem lua măsuri din timp. Depresia este o problemă care trebuie tratată cu seriozitate, în special atunci când discutăm despre tineri. Cred că trebuie să avem în vedere o monitorizare și luare în evidență a cazurilor de adolescenți și tineri care au simptome ce indică o stare de depresie”, a delcarat Tamara Ciofu.
Statisticile din 2016 pentru țara noastră arată că 1 din 2 tineri nu merge deloc la teatru, operă, balet sau concert de muzică clasică, 9 din 10 tineri petrec 8 ore/zi la televizor, internet sau jocuri video, 1 din 10 tineri consumă alcool zilnic, iar 1 din 3 tineri fumează zilnic.
„În calitate de medic am putut constata concecințele devastatoare ale depresiei asupra relațiilor de familie și prietenie. În județul Botoșani în fiecare an sunt câteva cazuri de sinucideri ale tinerilor din cauza depresiei, fie a plecării părințiilor la muncă în străinătate, fie a certurilor cu prietenii sau familia. De aceea, am considerat că e nevoie de o campanie de informare publică asupra semnelor depresie și a modului în care putem să o tratăm. Este important ca părinții sau prietenii tinerilor care prezintă semne de depresie cum sunt: starea de anxietate, izolarea de familie și prieteni, lipsa concentrării, insomnie, consum de alcool, gânduri de sinucidere, să apeleze imediat la medic pentru o evaluare fizică și psihologică. În funcție de simptome, medicul va stabili un tratament psihoterapeutic sau medicamentos”, a explicat deputatul social-democrat.
Sursa: Comunicat de presă