Executivul primăriei Botoşani a finalizat proiectul bugetului local pentru 2017, proiect care va fi supus spre aprobare la finalul acestei luni. Veniturile totale propuse pentru acest an sunt de 218,7 milioane de lei din care 204,2 milioane de lei vor fi pentru funcţionare şi 14,4 milioane lei pentru dezvoltare.
Din cele 218,7 milioane de lei, 93,9 milioane vor fi direcţionate către învăţământ, 10,7 milioane lei către plata salariilor în primărie, 16,6 milioane către cultură, 16 milioane către asistenţa socială, 12 milioane către rambursarea creditelor, 4,4 milioane subvenţii la transport, 4,1 milioane lei către reparaţii străzi şi 3 milioane către sănătate.
“Vom reduce cheltuielile pe fiecare compartiment. Orice ban economisit se adună în altă parte. Fondurile pentru dezvoltare sunt mai mult decât insuficiente. Nu ne putem gândi să răspundem solicitărilor cetăţenilor care vor extinderea reţelei de gaz, extinderea iluminatului public sau asfaltarea străzilor nemodernizate. Nu există bani. Primăria respecă nişte legi. Oraşele sunt blocate în momentul de faţă iar Botoşaniul are o particularitate. Primul lucru care se plăteşte sunt salariile şi apoi cheltuielile de funcţionare, plata iluminatului public, măturat, rate la bănci. Abia apoi putem să ne gândim la o parte de dezvoltare”, a spus primarul Cătălin Flutur, adăugând:
“Trebuie să ne gândim şi la gradul de încasare. Niciodată încasările nu au fost de sută la sută. Sunt 36 de milioane de lei fonduri proprii din taxe şi impozite şi încă vreo cinci milioane vin din taxa specială de salubritate. Nu înseamnă că vom şi încasa cele 36 de milioane. Prin reducerea cele două taxe, vom încasa cu 2,5 milioane mai puţin decât anul trecut”.
În plus, edilul municipiului a precizat că aşteaptă câteva clarificări de la guvern cu privire la taxa de mediu pentru deşeuri şi la chiriile ANL.
“Au trecut şapte joi de când trebuia să apară hotărârea în ceea ce priveşte taxa de mediu, taxa aia de 80 de lei. Au trecut opt joi de când trebuia să apară o hotărâre, ce se întâmplă cu ANL-ul. Noi aşteptăm partea normativă care să ne dirijeze. Nu s-a întâmplat nimic”, a mai spus Cătălin Flutur.