Mica Unire a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Acest moment a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
Unirea celor două principate Moldova și Țara Românească a fost un proces care a început încă din 1848. Acest proces a fost bazat pe puternica apropiere culturală și econunirea-principatelor-romaneomică între cele două țări, conform ziarulunirea.ro. Astfel, în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între cele două principate, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
24 ianuarie Mica Unire. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la data de 5 ianuarie 1859, în Moldova, ca reprezentantul „Partidei Naționale”. Ulterior, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unei ședințe secrete a Adunării, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Poarta Otomană și Austria au considerat evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859 o încălcare a Convenției de la Paris. Cu toate acestea, textul în textul Convenţiei din 1858 nu s-a prevăzut ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, astfel a realizat unirea politică în anul 1862. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Principatele Unite primesc în mod oficial numele de România, abia prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866 deoarece pe data de 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. În acest fel s-a creat actualul stat.
24 ianuarie Mica Unire. Cine a fost Alexandru Ioan Cuza?
Alexandru Ioan Cuza este așadar înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859. El se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut pe 20 martie 1820. El a învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, printre care s-a numărat și Vasile Alecsandri. Ulteor, Alexandru a fost trimis la Paris, unde și-a luat bacalaureatul în litere. După ce s-a întors în țară, a intrat în armată.
În anul 1844, Alexandru Ioan Cuza s-a căsorit cu Elena Rosseti.
24 ianuarie Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza în timpul evenimentelor din 1848 Cuza a fost în primele rânduri. El a cuvântul la adunarea de la hotelul „Petersburg” din Iaşi și a cerut înfăptuirea unor reforme democratice. Cuza s-a aflat printre fruntașii adunării care au fost arestaţi din ordinul domnitorului Mihai Sturza. Până la urmă, el a reușit să scape de sub pază și a fugit în Transilvanie.
Citeşte mai mult pe Realitatea.net