Ministrul Agriculturii a fost prezent astăzi la Staţiunea de Cercetare Popăuţi, la a XI-a ediţie a Târgului de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale, eveniment organizat de Asociaţia Moldoovis, în parteneriat cu Staţiunea Popăuţi, CJ Botoşani şi alte instituţii din judeţ.
Achim Irimescu a vizitat standurile de pe aleea central, a discutat cu producătorii şi cu primarii veniţi la târg după care a mers în zona unde erau oile şi mieii. Acesta s-a arătat impresionat de exponatele fermierilor botoşăneni şi a declarat că acest sector de activitate trebuie susţinut de către stat.
“Cel mai impresionat am fost de sectorul ovinelor unde pasiunea ciobanilor din zonă a dus la rezultate impresionante pentru mine. Nu sunt cel mai mare specialist în karakul dar din ceea ce văd sunt animale de foarte bună calitate. Trebuie să-i ajutăm în ceea ce priveşte piaţa. Deşi sunt produse de o calitate excepţională, din păcate preţul s-a redus foarte la blăniţele celebre”, a declarat Achim Irimescu.
Impresionat a fost şi de iile produse la Pomârla, într-o cooperativă socială realizată cu fonduri europene. Ministrul a discutat cu primarul comunei Pomârla şi i-a promis că astfel de activităţi vor beneficia de finanţări mai consistente în următoarea perioadă.
“Am văzut produse de foarte bună calitate, produse tradiţionale, ii foarte frumoase. Producătorii noştri au relansat moda iilor şi în moda internaţională. Omenirea începe să se reorienteze către rădăcini şi e foarte important să ne folosim imaginaţia ca să cucerim piaţa. România are un potenţia extraordinar dar trebuie să-l pună în valoare”, a adăugat ministrul.
În cadrul vizitei de astăzi, Achim Irimescu a discutat şi cu producătorii Caşcavalului de Săveni, un produs care urmează să devină protejat la nivelul Uniunii Europene. La ora actuală, România are doar trei produse alimentare care sunt protejate în Uniunea Europeană.
“Am văzut celebrul Caşcaval de Săveni. Are dosarul la Ministerul Agriculturii pentru protecţia la Bruxelles. Din păcate, nu avem decât trei produse alimentare protejate: magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu şi Telemeaua de Ibăneşti. Caşcavalul de Săveni este în process direct de obţinere a protecţiei. Sperăm să mai identificăm şi alte produse care să fie protejate şi să crească valoarea adăugată pentru fermieri”, a mai declarat Achim Irimescu.
După vizitarea târgului, ministrul Agriculturii a avut o întâlnire cu fermierii botoşăneni.