4.4 C
Botoșani
vineri, 25 octombrie 2024

SCHIMBĂRI pentru români, de la 1 mai: Creşte salariul minim, se măresc amenzile şi se ieftinesc utilităţile

bani ajutoare foto radioiasi

1 mai vine şi cu un salariu minim brut pe economie majorat la 1.250 lei, creştere care implică însă şi contribuţii de sănătate mai mari, plătite atât de angajatori, cât şi de către angajaţi, şi, în plus, cresc şi amenzile pentru şoferi, având în vedere că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim. În schimb, gazele se ieftinesc.

De la 1 mai, intră în vigoare o serie de noi reglementări prin care creşte salariul minim pe economie cu 140 de lei, ceea ce înseamnă şi amenzi rutiere majorate cu circa 20%, în schimb scade preţul gazelor şi pentru populaţie şi pentru industrie, ceea ce va duce la ieftiniri treptate ale alimentelor, după cum au anunţat producătorii. Tot de la 1 mai, agricultorii sunt obligaţi să-şi înregistreze terenurile deţinute şi destinaţia acestora, iar firmele de comerţ exterior vor funcţiona după reguli noi, potrivit News.ro.

CREŞTE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE

Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016. Asta înseamnă o creştere de 140 de lei a salariului primit „în mână”, de la 785 de lei, la 925 de lei pe lună.
Puţin peste 1,1 milioane de români sunt vizaţi de această măsură, dintre care circa 39.000 lucrează în sectorul bugetar. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentând 7,411 lei/oră.
Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.
În şase ani, salariul minim pe economie în România s-a dublat. A ajuns de la 600 de lei la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă, mai exact, o creştere cu 108,3 %. Cu toate acestea, România rămâne în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.
Cu aproximativ 277 de euro, nivelul acestuia este mai mare doar decât cel din Bulgaria, însă sub cel din fostele state comuniste.
La polul opus, cel mai mare salariu minim brut pe economie este în Luxemburg, cu 1.923 euro/lună, un salariu de şapte ori peste cel pe care îl vor primi românii de mâine. Urmează Belgia, Olanda, Germania, Irlanda, ţări în care salariul minim este în jur de 1.500 de euro pe lună.

Citeste mai mult pe RTV.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA