Exista o lege care ii ajuta pe asigurati sa-si recupereze banii in cazul in care ajung in spital si pe perioada internarii sunt nevoiti sa cumpere medicamente sau alte materiale sanitare care nu exista in farmacia unitatii medicale. Dar, din pacate, din nestiinta sau pur si simplu din cauza birocratiei, pacientii nu cauta sa-si recastige sumele cheltuite din pensii sau salarii. Si vorbim de oameni care cotizeaza la fondul de sanatate tocmai pentru a beneficia de servicii medicale gratuite.
De exemplu, anul acesta niciunul dintre miile de pacienti internati in spital nu a solicitat decontarea medicatiei cumparate, acolo unde a fost cazul.
„In acest an nu s-au inregistrat cereri privind decontarea retetelor pacientilor internati in spital. Pacientii stiu dar cred ca si procedura stabilita de Minister este greoaie si prefera sa renunte fiind sumele foarte mici”, a declarat Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Reprezentantii Casei Judetene de Sanatate sustin ca pacientii ar trebui informati si ajutati sa-si recupereze banii in cazul in care au cumparat medicamente cat au fost spitalizati. In plus, tot acestia sustin ca anual in baza contractului incheiat cu spitalul se dau sume pentru tot ce inseamna medicatie.
„Spitalul incheie un contract cu Casa de Asigurari. Se vine cu o lista de medicamente pe care se obliga sa le asigure pe toata durata contractului, motiv pentru care pentru toti pacientii internati unitatile spitalicesti trebuie sa le asigure medicatia in functie de diagnosticul respectiv.
Posibil sa nu li se fi comunicat pacientilor aceasta procedura. O sa reluam discutiile cu reprezentantii unitatilor medicale pentru a aduce la cunostinta tuturor pacientilor internati ca au aceasta posibilitate de a-si recupera sumele cheltuite pentru medicamentele care ar trebui sa existe in unitatea respectiva si care la acel moment nu existau”, a spus Costel Lupascu, director Casa de Sanatate.
Legea obliga spitalele sa deconteze banii bolnavilor care pe perioada cat au fost internati au fost nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar pentru a cumpara medicamente. Practic pacientul trebuie sa aiba bonul fiscal si sa faca o solicitare la conducerea unitatii. Cererea urmeaza sa fie data spre avizare medicului curant, apoi sefului de sectie si in final managerul unitatii. In 45 de zile ar trebui sa recastige suma.
Nici in anii trecut nu au existat pacienti care sa solicite banii pentru medicamentele sau materialele sanitare cumparate din resursele lor financiare.