Parlamentarul PSD Tamara Ciofu a propus marți, 16 februarie a.c., în cadrul Subcomisiei pentru dezvoltare durabilă din Camera Deputaților realizarea unui consens politic pentru revizuirea strategiei de dezvoltare durabilă a României.
În cursul dezbaterii ce s-a desfășurat la Academia Română s-au analizat măsurile legislative necesare pentru eradicarea sărăciei din România și promovarea unui sistem educațional de calitate. O direcție importantă în acest sens, ar fi asigurarea accesului cetățenilor la sisteme de energie regenerabile. Toate prevederile au fost asumate de țara noastră prin adoptarea măsurilor stabilite de Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă.
„E nevoie de un consens politic general pe câteva obiective majore în domeniul sanitar, educațional și social. Dacă vrem ca fiecare român să trăiască decent și să beneficieze de servicii publice de calitate trebuie ca noi politicienii să cădem de acord asupra unor direcții majore de dezvoltare. Indiferent de partid și de cine se află la putere trebuie să avem o continuitate în urmărirea acestor obiective majore. Altfel, dacă politicienii se ceartă, timpul trece, iar peste 25 de ani ne vom întâlni iarăși să discutăm exact aceleași lucruri. Eu cred că trebuie să ieșim din acest cerc vicios și să căutăm formule consensuale”, a declarat Tamara Ciofu.
La finalul întâlnirii de la Academia Română s-a propus organizarea de către țara noastră în perioada următoare a unui seminar regional la care să fie invitați comisarii europeni responsabili pentru dezvoltarea durabilă și pentru cooperare internațională. Tema centrală a dezbaterii va fi educația populației pentru conștientizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030.
La dezbatere au luat parte și membrii Academiei Române și ai Institutului Național de Cercetări Economice, care au format echipe de lucru interdisciplinare cu specialiștii din ministere. Rolul acestora va fi acela de a propune proiecte legislative în vederea implementării angajamentelor asumate de România în cadrul Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă.