1.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

INTERVIU. Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti: “De la an la an scade calitatea oamenilor politici dar şi calitatea electoratului. Din punct de vedere educativ ar trebui să se întrepridă anumite măsuri”

Romica Magopet, primar Ibanesti (3)

INTERVIU. Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti şi în acelaşi timp preşedintele Asociaţiei Comunelor din judeţul Botoşani, a vorbit într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, despre ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în administraţiile locale, despre priorităţile sale şi despre aşteptările sale de la guvernul de tehnocraţi.

Cum a fost anul 2015 pentru comuna Ibăneşti?

Anul 2015 a fost un an bun, din punct de vedere administrativ. Un an în care au fost realizate obiectivele de investiţii, conform planificărilor. Din punct de vedere investiţional, în comuna Ibăneşti, lucrurile au fost foarte bune. Ne-am realizat toate obiectivele propuse, începând de la asfaltarea unor segmente de drum, a construi centre sociale sau complexe de agrement, întreţineri de drumuri, poduri şi tot ceea ce este necesar pentru oameni. Angajaţii sunt foarte serioşi şi au început să înţeleagă că societatea este un pic dificilă şi nu apreciază toate compartimentele într-o manieră unitară şi uniformă. Se constată că sub presiunea străzii se dau decizii în justiţie, se constată că sub presiunea sindicatelor se majorează salarii în anumite zone. Cei din administraţie au rămas în afara clasei politice, atât din punct de vedere al aprecierii cât şi al salarizării, lucru care este total incorect.

Primăria Ibăneşti a pierdut angajaţi din cauza salariilor foarte mici?

Nu am pierdut oameni. Am ştiu să-i ţinem aproape. Este important să ştii să-i motivezi şi să aibă recunoaşterea necesară. Sunt nemulţumiţi că nu au salariile corespunzătoare. În schimb, nu vin oameni buni pentru că solicitările sunt din ce în ce mai mari.

Cum a fost din punct de vedere politic?

premiere primari (9)2015 a fost un an cu foarte multe transformări din punct de vedere politic. Oamenii politici trebuie să înţeleagă că trebuie să fie în slujba comunităţii. De la an la an scade calitatea oamenilor politici dar calitatea oamenilor politici scade deoarece scade şi calitatea electoratului. Din punct de vedere educativ ar trebui să se întrepridă anumite măsuri. Pentru a influenţa calitatea oamenilor din punct de vedere educativ, trebuie să acţionăm din punct de vedere legislativ şi nu în ultimul rând social şi medical. Se constată că toate sunt într-o legătură foarte strânsă.

Oamenii nepregătiţi nu mai au ce căuta în administraţie. Oamenii care nu au o bază profesională şi discernământ corespunzător, nu pot ajuta. Administraţia este un domeniu foarte complex. Când nu acţionezi din punct de vedere social, al urbanismului sau investiţional, aduci un prejudiciu major comunităţii.

Nu este şi o problemă a partidelor care desemnează candidaţii pentru primării?

Este şi o problemă a partidelor dar până la urmă sufragiul popular este cel care hotărăşte pe cine validează.

Care sunt priorităţile în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene?

Primaria Ibanesti (2)Noi am realizat în ultimii ani investiţii pe fonduri europene. Am accesat de la Fondul European de Investiţii, de la Banca de Dezvoltare Europeană. Am făcut investiţii pe zona infrastructurii rutiere, infrastructurii educaţionale, infrastructurii de asistenţă socială. Este singura posibilitate de a ne putea dezvolta şi de a realiza anumite obiective de investiţii care sunt de interes major în comunitatea noastră. Avem în plan să depunem un proiect pe măsura 72. Este vorba de realizarea unei asocieri, împreună cu mai multe comune învecinate. Ne-am constituit într-o asociaţiei de dezvoltare. Vom mai depune proiecte şi pe alte zone de interes cum ar fi apă, canalizare, un cămin cultural. Ştim exact ce trebuie făcut. Din punct de vedere politic, pe plan judeţean şi naţional, sprijinul a venit mai puţin. Nu am fost critici, încercăm să realizăm ceea ce trebuie, cu alte surse de finanţare. La ora actuală, nu avem niciun împrumut.

Cum vedeţi rezolvarea problemei salubrităţii­ în judeţul Botoşani?

Noi funcţionăm pe baza unui contract încheiat în urma unei licitaţii. Fiecare locuitor plăteşte un leu pe lună. Cred că suntem singura comună din judeţ und sumele sunt atât de mici. În 2016 vom fi într-un program de asociere împreună cu Consiliul Judeţean şi toate comunele din judeţ. Taxa va creşte. Se va ajunge undeva la 2 lei de persoană pe lună. Noi sperăm să nu fie o povară prea mare pentru cetăţean. Licitaţia nu trebuie organizată după câte persoane are o comună. Ar fi un lucru foarte grav dacă s-ar face aşa. Comuna Ibăneşti are 4100 de locuitori, plătim 2 lei de om, înseamnă 8200 de lei pe lună. Dar el îmi ridică gunoi de 1000 de lei pe lună. Eu nu o să plătesc niciodată 8200 de lei pentru că nu se justifică. O să am persoane care vor urmări cantităţile, de câte ori vor veni.

Care este impresia dumneavoastră vis-à-vis de noul guvern de tehnocraţi?

Nu ştiu cât este de corect să apreciez eu activitatea noului guvern. Activitatea poate fi evaluată după ce noul guvern trece prin furcile astea caudine administrative şi face ca lucrurile să meargă bine sau mai puţin bine. Fiind o perioadă de început, este un pic mai dificil. Trebuie să am încredere având în vedere că a venit sub nişte auspicii delicate. Responsabilitatea celor din guvern trebuie să fie uriaşă pentru că aşteptările sunt foarte mari. Nu ştiu cât este de corect modul cum s-a ajuns la guvernare. Având în vedere evenimentele grave care s-au produs, înseamnă că instituţiile abilitate trebuie să-şi facă datoria. Guvernul are o responsabilitate mare, vine într-un moment foarte complicat. Sunt fonduri europene care trebuie accesate, sunt datorii pe care noi trebuie să le onorăm, sunt foarte multe promisiuni care au fost făcute fără o bază corectă, pentru că suntem într-o perioadă preelectorală. O perioadă susţinută, s-a dus o politică mai puţin corectă pentru că a fost o dezinformare a cetăţenilor privind sustenabilitatea tuturor măsurilor propuse. Acum lucrurile trebuie aduse pe făgaşul corect.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA